Vergi uzmanları zayıf yapay zeka mı?

Vergide yapay zekalı hesap.

İşletmelerin vergilendirme hesaplamalarını artık yapay zekalar yapacak. Bu sayede e-fatura ve vergi uygulamalarının uçtan uca incelenmesinde insan faktörünün devre dışı bırakılmasının önü açılıyor. Yapay zekalar, ihtilafın yargıya taşınmasında davanın kazanılma ihtimalini de tahmin edebilecek.

Dünyadaki yapay zekadaki gelişmelerinin varacağı son noktanın işletmelerin vergisini hesaplamaya, borcun çıkıp çıkmayacağına karar vermeye kadar bütün işleri tamamlayacağına dikkat çekiliyor.

Tombik

İşletmeleri vergi alanındaki karmaşık sorunlardan kurtaran uzmanlar, dünyada gelişmeye başlayan yapay zekânın kendi alanlarına getireceklerini ve işletmelerdeki vergi fonksiyonunu irdeledi. Bu konuda Yeni Şafak’a bir değerlendirme yapan eski Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Bülent Taş ve eski Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı, yapay zekanın, insan gibi çalışan ve reaksiyon gösteren ‘bilgisayar bilim alanı’ olduğuna işaret ediyor.

ZAYIF YAPAY ZEKA BİTİYOR

Vergi uzmanları zayıf yapay zekanın yaşandığı şimdiki durumda excel dosyada faturaların girildiği, dört işlem hesapların yapıldığı, vergi beyannamelerin verildiği bir sistem durumunda olduğuna işaret ediyor. Uzmanlar, bu aşamada vergiye tabi kazancın tespitinde neyin gelir olduğuna, hangi maliyet unsurlarının gider olarak hangi maliyet unsurlarının amortisman yoluyla dikkate alınacağına, hangi kıymet için hangi amortisman süresinin uygulanacağına, hangi giderlerin indirim konusu yapılabileceği gibi işlemlere yine büyük ölçüde insan unsurunun karar verdiğine vurgu yapıyor.

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks