0 555 339 7979 - 0 532 708 30 04
Türkiye’den İhraç Edilen Sebze ve Meyveler
Neden Geri Çevriliyor? 2026 Verileri ve Nedenleri
Türkiye’den İhraç Edilen Sebze ve Meyveler Neden Geri Çevriliyor? 2026 Verileri ve Nedenleri
Türkiye’nin tarımsal üretimi ve sebze-meyve ihracatı önemli bir ekonomik faaliyet. Ancak Avrupa sınırlarında bazı Türk ürünlerinin kabul edilmemesi, yalnızca ihracatçıların değil, Türkiye’deki tüketicilerin de cevap araması gereken bir konu.
Araştırmada özellikle üç soruyu birbirinden ayırmak gerekiyor:
- Hangi ülke, hangi ürünü geri çevirdi?
- Laboratuvar incelemesinde hangi madde veya uygunsuzluk tespit edildi?
- İhraç edilmek istenen ürünün bu duruma gelmesine hangi üretim ve denetim sorunları yol açmış olabilir?
Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), sınırda reddedilen sevkiyatları ve diğer gıda güvenliği bildirimlerini kaydediyor. Ancak her bildirim, ürünün Türkiye’ye fiziksel olarak geri gönderildiği anlamına gelmiyor. Bu ayrım, haberin doğru hazırlanması açısından önemli.
Avrupa Komisyonu RASFF resmî sayfası
1. 2026 yılında hangi ülkeler hangi ürünleri geri çevirdi?
Aşağıdaki tablo, 11 Ekim 2026 itibarıyla erişilebilen RASFF kayıtları ve bu kayıtları inceleyen haber kaynaklarından derlenen örnekleri içerir. Bu tablo, yıl boyunca geri çevrilen bütün sevkiyatların eksiksiz listesi değildir.
| Ülke | Türkiye menşeli ürün | Bildirilen sorun |
|---|---|---|
| Bulgaristan | Taze biber | Formetanat, emamektin, tebufenpirad ve başka pestisit kalıntıları |
| Bulgaristan | Tatlı biber | Klorpirifos-metil kalıntısı; bir haberde yasal sınırın 10 katı olarak bildirildi |
| Bulgaristan | Limon | Prokloraz kalıntısı |
| Bulgaristan | Mandalina | Klorpirifos-metil kalıntısı |
| Bulgaristan | Domates | Mart–Nisan döneminde bildirilen sevkiyatlarda aşırı pestisit kalıntısı |
| Bulgaristan | Nar | Pestisit kalıntıları |
| Hırvatistan | Nektarin | Yüksek nikel içeriği |
| Yunanistan | Kuru incir | Aflatoksin B1 ve toplam aflatoksin |
| İsveç | Kuru incir | Aflatoksin tespiti |
| Fransa | Kuru incir | Okratoksin A |
| Almanya | Organik kuru kayısı parçaları | Okratoksin A |
Önemli ayrıntı: Kuru incir ve kuru kayısı da listede yer alıyor; bunlar taze sebze ve meyve değil, ancak Türkiye’nin tarımsal gıda ihracatındaki sorunun kapsamını anlamak için önemliler. Bir üründe uygunsuzluk tespit edilmesi, o ürünün bütün üretiminin aynı durumda olduğu anlamına gelmez.
İlgili kayıtları incelemek için: Türkiye menşeli ürünler, biberler ve turunçgiller.
2. 2026 verileri sorunun boyutu hakkında ne söylüyor?
1 Temmuz 2026 tarihli bir haberde aktarılan RASFF verilerine göre:
- 254: Türkiye menşeli ürünlere ilişkin toplam bildirim
- 197: Meyve ve sebze kategorisindeki bildirim
- 188: Sınır reddi bildirimi
- 60: Bulgaristan’ın yaptığı bildirim sayısı
Bu rakamlar haberin yayımlandığı tarihteki sistem verileridir; 11 Ekim itibarıyla yılın tamamına ait toplamlar değildir. Bildirim, sevkiyat ve fiziksel olarak Türkiye’ye iade edilen ürün miktarı aynı ölçü değildir.
2023’ün son çeyreğinden 2026’nın üçüncü çeyreğine kadar Türkiye menşeli meyve ve sebzeler için 754 sınır reddi bildirimi kaydedildiğini aktaran bir veri seti bulunuyor. Bu veri setinde bildirimlerin önemli bölümü Bulgaristan, Fransa ve İtalya tarafından yapılmış. Bu sayı da kullanılan veri setinin kapsamı ve tarih aralığı dikkate alınarak değerlendirilmelidir.
3. Ürünler neden geri çevriliyor?
1. Pestisit kalıntılarının izin verilen sınırı aşması
Pestisitler, tarımda böcek, mantar ve diğer zararlılarla mücadele için kullanılır. Sorun, yalnızca ilaç kullanılması değil; kullanılan maddenin türü, dozu, uygulama zamanı ve hasat öncesi bekleme süresidir.
Üründe izin verilen maksimum kalıntı sınırının aşılması, sevkiyatın reddedilmesine yol açabilir. Bazı maddelerin kullanımı yasaklanmış da olabilir. Biber sevkiyatlarında formetanat, tebufenpirad ve klorpirifos-metil gibi maddeler bu açıdan dikkat çekiyor.
2. Aflatoksin ve okratoksin gibi küf kaynaklı toksinler
Bu maddeler bazı küf türlerinin ürettiği toksinlerdir. Özellikle kuru incir gibi ürünlerde kurutma, nem kontrolü, depolama ve ayıklama süreçleri kritik önem taşır.
Uygun olmayan nem ve depolama koşulları, küf gelişimini kolaylaştırabilir. Ürün sonradan kurutulsa bile oluşmuş toksinlerin tamamının ortadan kalkacağı varsayılamaz. 2026 kayıtlarında kuru incirde aflatoksin ve okratoksin A bildirimleri görülüyor.
3. Ağır metal veya başka kimyasal kirleticiler
Hırvatistan’a gönderilen nektarinlerde yüksek nikel içeriği bildirildi. Böyle bir bulgu, pestisit kalıntısından farklıdır.
Olası araştırma alanları arasında toprak, sulama suyu, tarımsal girdiler ve üretim veya işleme ekipmanları bulunabilir. Ancak somut numune ve laboratuvar raporu olmadan nikelin hangi kaynaktan geldiğini kesin olarak söylemek mümkün değildir.
4. Belge, izlenebilirlik ve bitki sağlığı şartları
Her geri çevirme kimyasal kalıntı nedeniyle gerçekleşmez. Eksik belge, ürünün kaynağının yeterince tanımlanamaması, bitki sağlığı koşullarının karşılanmaması veya başka ithalat şartlarının ihlali de sınırdan geçişi engelleyebilir.
4. Bu sorunların Türkiye’de ortaya çıkmasının olası nedenleri neler?
Burada tespit edilmiş sonuçlarla, bu sonuçlara yol açabilecek nedenleri ayırmak gerekiyor. RASFF bir uygunsuzluğu gösterebilir; fakat tek başına o uygunsuzluğun arkasındaki bütün üretim ve denetim sürecini açıklamaz.
| Olası neden | Sorunu nasıl doğurabilir? |
|---|---|
| Yanlış veya aşırı ilaçlama | Etiket dışı doz, yanlış ilaç veya uygunsuz uygulama zamanı kalıntıyı artırabilir. |
| Hasat öncesi bekleme süresine uyulmaması | İlaç uygulaması ile hasat arasında gereken süre tamamlanmadan ürün toplanabilir. |
| Yasaklı maddelerin kullanımı | Eski stoklar, tedarik ve uygulama denetimindeki aksaklıklar araştırılması gereken ihtimallerdir; her vakada bunların gerçekleştiği kanıtlanmış değildir. |
| Üreticinin analiz ve danışmanlık imkânının yetersizliği | Sorun ihracat aşamasında fark edildiğinde ürün hazırlanmış, paketlenmiş ve nakliye masrafı yapılmış olabilir. |
| Hasat sonrası kurutma ve depolama hataları | Özellikle kuru meyvelerde küf ve toksin oluşumuna elverişli koşullar yaratabilir. |
| İhracat öncesi kontrol eksikliği | Parti bazında yeterli numune alınmaması veya analiz sonuçları çıkmadan sevkiyat yapılması riski artırabilir. |
Avrupa Birliği, tekrar eden uygunsuzluklar ve risk verilerine göre belirli ürünler ile ülkeler için daha sıkı sınır kontrolleri uygulayabiliyor. Bu nedenle sorun yalnızca tek bir sevkiyatın geri dönmesi değildir: Tekrarlanan bildirimler, sonraki sevkiyatların daha sık kontrol edilmesine de yol açabilir.
5. Avrupa’nın kabul etmediği ürünler Türkiye’de ne oluyor?
Bu araştırmanın tüketiciyi doğrudan ilgilendiren kısmı burası. Bir sevkiyat sınırda reddedildiğinde ürünün akıbeti otomatik olarak aynı değildir. Kayıtlarda imha edilen, yeniden sevk edilen veya nihai durumu belirtilmeyen partiler bulunabilir. Yeniden sevk edilmesi de ürünün mutlaka Türkiye’ye döndüğü anlamına gelmez; başka bir ülkeye yönlendirilmiş olabilir.
Bu nedenle üç soruya yanıt verilmesi gerekir:
- İade edilen ürünün parti numarası ve menşei takip ediliyor mu?
- Ürün Türkiye’ye döndüğünde yeniden analiz ediliyor mu; uygunsuz olduğu doğrulanırsa imha edildiği belgeleniyor mu?
- İhracatta reddedilen partiler, yurt içindeki gıda denetimleriyle eşleştiriliyor mu?
Bu soruların yanıtları, yalnızca ihracat istatistiklerinden değil, Tarım ve Orman Bakanlığının resmî kontrol kayıtlarından, laboratuvar raporlarından ve ürünlerin nihai akıbetine ilişkin belgelerden çıkarılabilir. Mevcut kaynaklar, geri çevrilen bütün ürünlerin Türkiye’de satışa sunulduğunu kanıtlamıyor. Aynı şekilde, tümünün imha edildiği sonucuna varmak da mümkün değil.
Sonuç
2026 verilerinde özellikle biberlerde pestisit kalıntıları, kuru incirde küf kaynaklı toksinler ve bazı meyvelerde kimyasal kirletici bildirimleri öne çıkıyor. Sorunun temelinde ürün bazında farklılaşan üretim, hasat, depolama, analiz ve izlenebilirlik süreçleri bulunabilir. Ancak her ürün için gerçek nedeni belirlemek, ilgili laboratuvar sonucu ve üretim zincirinin incelenmesini gerektirir.
Asıl araştırma konusu yalnızca hangi ürünün Avrupa’dan döndüğü değil, o ürünün daha sonra ne olduğudur. İhracatta tespit edilen uygunsuzluğun Türkiye’deki tüketici açısından nasıl ele alındığı, kamuya açık verilerle takip edilmesi gereken bir gıda güvenliği meselesidir.
Başvurulabilecek birincil kaynaklar
- Avrupa Komisyonu RASFF – resmî sistem ve açıklamalar
- Türkiye menşeli meyve ve sebzeler için sınır reddi kayıtları
- Türkiye menşeli biberler için sınır reddi kayıtları
- Türkiye menşeli turunçgiller için sınır reddi kayıtları
Haber Veriyoruz
