Koronavirüs şüphelilerini cep telefonundan izleme…

Çin, Güney Kore ve İsrail gibi ülkeler

Teknik takip tartışması.

Çin, Güney Kore ve İsrail gibi ülkelerin kullandığı ‘koronavirüs şüphelilerini cep telefonundan izleme’ yöntemi Avrupa ve ABD’nin de gündeminde.

Koronavirüs pozitif çıkan kişiler ve çevresindeki risk grubundakilerin cep telefonlarının ‘geçmişe dönük’ konum bilgilerini edinmek, virüsün bulaşma ve yayılma haritasını çıkarmak için çok değerli olabilir. Aynı şekilde, iyileşmiş veya enfeksiyonu ayakta atlatmış kişilerin salgın tehdidi geçene kadar tüm hareketlerinin izlenip kaydedilmesi de… Ya da, virüs bulaşmayan kişilerin, olası bir virüs bulaşmasına karşı erkenden takibe alınması ve virüs riski taşıyan kişi veya bölgelere yaklaştığında uyarılması… Bunlar hayat kurtarabilir, salgının önlenmesinde yararlı olabilir. Ancak bu verilerin depolanması ve kullanılmasında yasal güvencelerin uygulanmaması veya ‘süre sınırı’ ve ‘imha garantisi’ verilmemesi durumunda ortaya çıkacak ‘kişisel verilerin mahremiyeti’ sorunu da önemli.

Tombik

BATI ‘YENİ YÖNTEM’ ARIYOR

Çin, Hong Kong, Tayvan, Singapur, Güney Kore ve İsrail gibi ‘kendine özgü’ yönetim biçimleri bulunan ülkeler, koronavirüse karşı vatandaşlarını cep telefonlarından izleme yöntemini kullandılar. Başarılı da oldular.
Ancak bu yöntemler Avrupa ve ABD demokrasilerinde hem ilgi hem de endişe yarattı. ABD, İngiltere, Avusturya, Belçika ve Almanya’nın sınırlı ölçüde ‘mobil verilerden yararlandığı’ belirtiliyor. Avrupa ve ABD’li teknoloji şirketleri ise takip uygulaması geliştirmeye çalışıyor. Parlamentolar ise, hayatları ve kişisel verileri koruma arasında seçim yapmak yerine, ‘veri koruma’ya uyumlu bir yöntem geliştirme çabasında.

Detaylar, HAber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks