Tam ölçekli bir insan beynini başarılı bir şekilde simüle edebilebilmesi.

DeepSouth için geri sayım başladı.

İnsan beynine en çok yaklaşan süper bilgisayar DeepSouth için geri sayım başladı.

Western Sydney Üniversitesi’ndeki bilim insanları, tam ölçekli bir insan beynini başarılı bir şekilde simüle edebileceğini söyledikleri ilk süper bilgisayar olan DeepSouth’u tanıttı.

İnsan beyni çok etkileyici yeteneklere sahip. O kadar etkileyici ki, en gelişmiş bilgisayarlar bile henüz tüm işlevlerini taklit edemiyor. Ancak bu durum yakında değişmek üzere olabilir. Zira Western Sydney Üniversitesi’ndeki bilim insanları, tam ölçekli bir insan beynini simüle edebilecek ilk süper bilgisayar DeepSouth’u tanıttı.

Benzer Haber
1 3.064
Tombik
  • DeepSouth, kullanılabilir hale geldiğinde saniyede 228 trilyon sinaptik işlem gerçekleştirebilecek. Bu, beyindeki birbirine bağlı çok sayıdaki nöron arasındaki faaliyet düzeyiyle kıyaslanabilecek bir rakam ve tüm bunlar nöromorfik tasarımı sayesinde gerçekleşiyor.

Western Sydney’deki Uluslararası Nöromorfik Sistemler Merkezi (ICNS) direktörü Profesör André van Schaik yaptığı açıklamada, “Grafik İşlem Birimleri (GPU’lar) ve çok çekirdekli Merkezi İşlem Birimleri (CPU’lar) kullanan standart bilgisayarlarda “spiking” sinir ağlarını simüle etmek çok ağır ve yoğun güç gerektiriyor. Bizim sistemimiz bunu değiştirecek.” dedi.

Beyin, enerji tüketimi yüksek bir sistem olduğundan bilim insanları şimdiye kadar bu verimliliği sentetik bir bilgisayarda taklit etmekte oldukça zorlandılar. Anglia Ruskin Üniversitesi’nde Akıllı Sistemler ve Veri Bilimi Doçenti olan Domenico Vicinanza’nın açıklamasına göre, Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nın Frontier süper bilgisayarının çalışması için 22,7 megawatt gerekiyor. Buna karşılık insan beyni aynı hızda sadece 20 watt ile çalışabilir. Bu nedenle DeepSouth, araştırmacıların bilgi işlem teknolojilerini daha az güç tüketen bir şekilde kullanmalarına olanak tanıyor.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks