Bugün Intel, AMD, Nvidia ve TSMC gibi firmaların adını sıklıkla duyuyoruz.
Bu makinenin tanesi 400 milyon dolar
Bu makinenin tanesi 400 milyon dolar ve dünyanın geleceğini şekillendirecek.
Donanım ve teknoloji meraklılarının “meraklı”, Moore Yasası’nın ise halen ayakta kalabilmesi bu tanesi 400 milyon dolar olan makinelere bağlı. Gelecek, bu makinelerin üzerinde yükseliyor.
- Bugün Intel, AMD, Nvidia ve TSMC gibi firmaların adını sıklıkla duyuyoruz. Her yıl yeni donanımlar ve yeni bileşenler çıkıyor ve önceki nesle göre güçlü ilerlemeler kaydediliyor. Peki bu nasıl oluyor? Teknoloji firmaları halen Moore Yasası’nı nasıl ayakta tutabiliyor? Ya da gerçekten onlar mı ayakta tutuyor? Aslına bakarsanız durum hiç de öyle değil. Çok uzunca bir süredir teknoloji dünyasının ilerleyişi büyük oranda tek bir firmaya bağlı. Bu firma, öyle makineler üretiyor ki alanında rakibi yok. Tüm üreticiler, bu gerçek üreticinin kapısında kuyrukta bekliyor. İlgili olanlar bu firmayı zaten biliyordur, ancak bugün biraz daha derine inelim. Bu arada evet, konumuz Advanced Semiconductor Materials Lithography veya bilindik adıyla; ASML.
ASML
Hollanda’nın güneyinde, Belçika sınırına yakın Veldhoven kasabasında, dünyanın en büyük çip üreticilerinin güvendiği devrim niteliğindeki bir makineyi monte edebilen dünyadaki yegane fabrika bulunuyor. Bu yarı iletken endüstrisi devinin ve fabrikasının tek bir işi var: Sürekli daha küçük düşünmek. Ya da belki daha büyük.
Hollanda’nın en büyük değeri ASML, telefon ve dizüstü bilgisayarlardan arabalara ve yapay zekaya kadar her şeyde kullanılan bilgisayar çiplerindeki mikroskobik devreleri oluşturan odaklanmış ışık demetlerini üretme arayışında 200 tondan fazla ağırlığa sahip çift katlı otobüsler büyüklüğünde makineler inşa ediyor. Şimdilerde bu firma, kapısında kuyruk oluşturmuş firmalar için tanesi 400 milyon dolar olan litografi makineleri hazırlıyor.
Litografi, bir çip üzerindeki devrenin ne kadar küçülebileceğinin temel etkenlerinden birisiyken bahsedeceğimiz High-NA teknolojisi %66’lık bir küçülme vaat ediyor. Çip yapımında daha küçük daha iyidir, çünkü aynı alana ne kadar çok transistör yerleştirirseniz, bir çip o kadar hızlı ve enerji açısından daha verimli olabilir.