Grafenden yapılmış ilk işlevsel yarı iletken üretildi.

Çalışan ilk grafen yarı iletken malzemeyi üretti.

Bilim insanları, çalışan ilk grafen yarı iletken malzemeyi üretti: Grafen silikonun yerini alacak mı?

Georgia Tech araştırmacıları dünyanın grafenden yapılmış ilk işlevsel yarı iletkenini ürettiklerini açıkladı. Gelenesel yöntemlerle uyumlu yeni yöntem ile ileride grafen, silikonun yerini alabilir.

Georgia Tech Üniversitesi araştırmacıları dünyanın grafenden yapılmış ilk işlevsel yarı iletkenini ürettiklerini açıkladı. Daha da önemlisi, araştırma ekibi, epitaksiyel grafeninin geleneksel mikroelektronik işleme yöntemleriyle uyumlu olduğunu, dolayısıyla geliştirdikleri çipin gerçek bir silikon alternatifi olduğu iddia ediyor. Üstelik bu yeni teknoloji gelecekte kuantum hesaplama için kullanılabilme potansiyeli taşıyor.

Tombik

Yarı iletken teknolojisindeki en büyük sorunlardan biri silikonun sınırlarına ulaşılmaya başlanması. Grafen, 2004’deki keşfinden bu yana sürekli harika malzeme olarak lanse ediliyor. Buna rağmen, henüz herhangi bir önemli veya geniş çapta benimsenen teknolojik atılıma aracılık edemedi. Ancak Georgia Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, silisyum karbüre bağlı rafine epitaksiyel grafen ile önemli bir keşifte bulundu.

  • Bu noktaya gelmek için, Georgia Tech’te Fizik Profesörü olan Dr. Walter de Heer, Atlanta ve Çin’in Tianjin kentinde bulunan bir araştırmacı ekibine liderlik etti. Profesör 2000’li yılların başından beri 2 boyutlu grafen üzerinde çalışıyor.

Profesör de Heer, grafen ile ilgili şunları söylüyor: “Grafenin üç özel niteliği bizi motive etti. Grafen, çok yüksek akımları kaldırabilen ve bunu ısınmadan ve parçalanmadan yapabilen son derece sağlam bir malzeme.” Bu üç özelliğe rağmen, şimdiye kadar grafen bazlı malzemelerde önemli bir yarı iletken özelliği yoktu. De Heer’in Çin’deki Tianjin Üniversitesi’ndeki Tianjin Uluslararası Nanopartiküller ve Nanosistemler Merkezi’nin kurucu ortağı Dr. Lei Ma,”Grafen elektroniğinde uzun süredir devam eden sorun, grafenin doğru bant aralığına sahip olmaması ve doğru oranda açılıp kapanamamasıdır. Yıllar boyunca pek çok kişi bunu çeşitli yöntemlerle çözmeye çalıştı. Teknolojimiz bant boşluğunu sağlıyor, bu, grafen bazlı elektroniklerin gerçekleştirilmesinde çok önemli bir adım.” dedi.

detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks