AKP’nin 18 yıllık yandaşı kayırma anlayışına yasal kılıf sağlayacağı…

İmam, bekçi, bakkal sicil bozabilecek: Torpile yasal kılıf

İmam, bekçi, bakkal sicil bozabilecek: Torpile yasal kılıf.

AKP’nin Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı üzerine hazırladığı güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile ilgili kanun teklifi bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda. Teklif, AKP’nin 18 yıllık yandaşı kayırma anlayışına yasal kılıf sağlayacağı gerekçesiyle eleştiriliyor.

AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan, İçişleri Komisyonu’nda kapsamı daha da genişletilen “fişleme” düzenlemesinin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor. Teklifle bir döneme damgasını vuran sonra kağıt üzerinde de olsa kaldırılan “İmam, bekçi, bakkalın sicil bozabildiği” uygulamaya resmen geri dönülecek. Düzenleme, somut olmayan delillere, ispatlanmamış suç iddialarına dayanmadan bazı yurttaşlara devletin kapılarını kapatmayı kolaylaştıracak. Teklifin, AKP’nin 18 yıllık iktidarı boyunca uyguladığı “nepotizm” olarak isimlendirilen liyakata bağlı kalmadan eş, dost, akraba ile doldurma, kendinden olmayanlara fırsat tanımama anlayışına yasal kılıf sağlayacağı da belirtiliyor.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı üzerine hazırlanan 16 maddelik yasa teklifinde yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

► HERKESE YAPILACAK: Arşiv araştırması, ilk kez veya yeniden memuriyete ve kamu görevine atanacak herkes hakkında yapılacak. Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalıştırılacak personel için arşiv araştırmasının yanı sıra güvenlik soruşturması da istenecek.

Detaylar, HAber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks