Radyasyonla ilgili 9 ürpertici gerçeği sizler için bir araya getirdik…

Radyasyonla ilgili 9 ürpertici gerçek!

Radyasyonla ilgili 9 ürpertici gerçeği sizler için bir araya getirdik…

Doğal kaynaklardan yayılan radyasyon; kozmik ışınlar, dünya ve insan bedeninin içinde bulunduğu bir dizi ögeden besleniyor. Ancak gezegenimizdeki her noktada bu radyasyon miktarı aynı değil. Örneğin Denver, Colorado’da yaşayan insanlar, deniz seviyesinde bulunan insanlara göre tam dört kat daha fazla kozmik ışınlara maruz kalıyor. Ayrıca insan bedeni yıllık 300 miliem radyasyonu absorbe edebilirken, bu bölgede yaşayan insanlar yıllık 115 milirem ekstra radyasyonla karşı karşıya kalıyor. Ancak Denver, radyasyon seviyesinin en yüksek olduğu yer değil. Hindistan’ın Kerela bölgesinde bu rakam yıllık 380 milirem, Brezilya’nın Guarapari bölgesinde ise yıllık 600 milirem.

Tombik

Radyasyon Yiyen Mantarlar

Çernobil bölgesindeki birçok mantar türü olaydan ötürü zarar görmüşken, bir kısım mantar da bu radyoaktiviteyi bir enerji kaynağı olarak kullanıp, kendilerini geliştirmeyi başardılar. Facia sonrasında bilim adamları tarafından bölgeye gönderilen robotlar tarafından tespit edilen mantarlar, bir nevi halı şeklinde duvarlardan bitmiş bir görüntü sergilemekteydi. Tespitlere göre; bitkilerin güneş enerjisini kimyasal enerjiye çevirmesi gibi, bu mantar türü de iyonlaştırıcı radyasyonu enerji ve besine çevirmeyi başarmış. Bunu da bünyesinde klorofil yerine barındırdığı melanini kullanarak gerçekleştirmiş. Bu keşfe kadar, mantarların ne sebeple melanin içerdiği bilinmiyordu.

Detaylar
HAber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks