Sessiz düşünceleri metne çevirebilen devrim niteliğinde bir yapay zeka.

İletişim kurmak için 'sadece düşünmek' yetecek...

80%
Awesome
  • Design

‘Devrim niteliğinde bir adım!’ İletişim kurmak için ‘sadece düşünmek’ yetecek…

Sydney Teknoloji Üniversitesi’ndeki (UTS) GrapheneX-UTS İnsan Merkezli Yapay Zeka Merkezi’nden araştırmacılar, sessiz düşünceleri metne çevirebilen devrim niteliğinde bir yapay zeka sistemini tanıttı.

İnme veya felç nedeniyle konuşamayanlar için gelişmiş iletişim yollarını açan bu çaba, seçkin Profesör CT Lin, ilk yazar Yiqun Duan ve doktora adayı Jinzhou Zhou tarafından yönetildi.

Tombik

DÜŞÜNCELEİRİN METNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

Çalışmaya katılanlar, sessizce pasajları okurken elektroensefalogram (EEG) yoluyla elektriksel beyin aktivitesini kaydeden bir başlık taktılar.

Benzer Haber
1 2.298
  • EEG verileri daha sonra araştırmacıların geliştirdiği DeWave adlı bir yapay zeka (AI) modeli tarafından işlendi ve bu model beyin sinyallerini tutarlı kelimelere ve cümlelere çevirdi.

Lin, “Bu araştırma, ham EEG dalgalarını doğrudan dile çevirme konusunda öncü bir çabayı temsil ediyor ve bu alanda önemli bir atılım anlamına geliyor” dedi.

“Beyinden metne çeviri sürecine ayrık kodlama tekniklerini ilk kez dahil ederek sinirsel kod çözmeye yenilikçi bir yaklaşım getiriyor. Büyük dil modelleriyle entegrasyon da sinirbilim ve yapay zekâda yeni sınırlar açıyor” diye ekledi.

FELÇLİ BİREYLER İÇİN İLETİŞİM YÖNTEMİ SAĞLIYOR

  • Teknoloji, felç gibi çeşitli durumlar nedeniyle konuşamayan bireyler için alternatif bir iletişim yöntemi sağlama konusunda umut vaat ediyor. Ayrıca, insanlar ve makineler arasında sorunsuz etkileşimi kolaylaştırarak biyonik kollar veya robotlar gibi cihazların çalışmasına potansiyel olarak yardımcı olabilir.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks