Zorunlu BES ve kıdem tazminatı fonunun kurulması halinde çalışanların maaşı düşecek.

Vatandaş aş, iktidar fon peşinde.

Vatandaş aş, iktidar fon peşinde.

Tamamlayıcı emeklilik, zorunlu BES ve kıdem tazminatı fonunun kurulması halinde çalışanların maaşı düşecek, işsizler kıdem alamayacak. Ancak devletin elinde işsizlik fonu gibi kullanabileceği devasa kaynak oluşacak.

Reform paketi adı altında açıklanan kıdem tazminatı fonu, tamamlayıcı emeklilik ve daha kapsamlı zorunlu bireysel emeklilik sisteminin (BES) getirilmesi halinde zaten zor geçinen milyonlarca işçi ve memura ek yük bineceği bildirildi. Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi halinde işten atılan işsizler yıllarca tazminatlarını alamayacak. Tamamlayıcı emeklilik ve zorunlu BES kesintilerin artmasına maaşların düşmesine yol açacak.

Tombik

Kıdem ve emeklilik için vatandaştan toplanan paralarınsa işsizlik sigortası fonunda olduğu gibi Hazine borçlanmaları ve kamu bankalarına gideceğinden endişe ediliyor. Reform paketinin vatandaşı daha da yoksullaştıracağını belirten uzmanlar, elinde özelleştirilecek kurum kalmayan iktidarın 2023 seçimlerinde kullanabileceği büyük bir kaynak yaratmaya çalıştığını söylediler. Ülke gündemine oturan yeni reform çalışmaları işçi ve işveren sendikalarından ekonomi uzmanlarına sokaktaki vatandaştan finans kurumlarına kadar geniş bir kesimde büyük bir belirsizlik ve kaygıya yol açtı. İşte kıdem tazminatı, tamamlayıcı emeklilik, zorunlu BES, verginin tabana yayılması, sosyal güvenlikte aktüeryal dengenin güçlendirilmesi, Kurumlar Vergisinin düşürülmesi ve kamu bankaları için 28 milyar liralık yeni borçlanma yapılması konularında kamuoyunda oluşan kaygılar ve belirsizlikler:

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks