Konya Karapınar’da oluşan metrelerce derinliğinde obruklar vatandaşların kaderi olmuş durumda.

Konya’da köylüler korku içinde, sayıları 200’ü buldu.

Konya Karapınar’da oluşan metrelerce derinliğinde obruklar vatandaşların kaderi olmuş durumda. Her gün yeni bir obrukla karşılaşan köylüler, yıllardır tedirginlik içinde yaşıyor. Bölgede irili ufaklı 200 obruk bulunuyor.

Yeraltı suyunun, karbondioksitle birleşiminden oluşan karbonik asitin, zamanla kireç taşının yoğun olduğu toprakları çözerek yerin altında mağara oluşturması ve bir süre sonra mağaranın üzerindeki toprağın çökmesiyle oluşan huni biçimindeki dev çukura, ‘obruk’ deniyor. Konya’nın Karapınar İlçesi, ‘obruk’ların göbeğinde yer alıyor. Halk bu tehlikeyle iç içe yaşıyor. Obruklar köylerde evleri, tarlaları ve yolları saniyeler içinde yutmaya devam ediyor.

Tombik

2000’LERDE YENİDEN OLUŞMAYA BAŞLADI

1960-1970 yılları arasında derinliği 7-25, çapı ise 3 ilâ 9 metre olan toplam 10 obruk oluştu. Yapılan araştırmalarda net bir sonuç alınamazken, çukur oluşumunun durmasıyla çalışmalara da son verildi. Ancak 90’lı yılların sonuna kadar obruklardan kurtulan Karapınar halkı için kâbus 2000’li yıllarda yeniden başladı. Tekrar oluşmaya başlayan büyük obruklar, bölgede panik havası yarattı.

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks