Joe Biden’ın başkanlık seçimlerini kazanan en yaşlı politikacısı.

Joe Biden göreve gelmeden vefat ederse ne olur?

ABD’nin en yaşlı seçilmiş başkanı Joe Biden göreve gelmeden vefat ederse ne olur?

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Joe Biden’ın başkanlık seçimlerini kazanan en yaşlı politikacı olması yaşı ile ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi. 78 yaşındaki deneyimli politikacının henüz başkanlık koltuğuna oturmadan hayatını kaybetmesi durumunda sistemin ne şekilde işleyeceği merak konusu oldu.

Bu tür bir olay ABD tarihinde şu ana kadar yaşanmasa da Anayasa’ya göre böyle bir durumda farklı senaryoların uygulamaya sokulması söz konusu.

Delege oylamasından önce aday ölürse ne olur?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık Seçimleri’nde halkın oyları adayların seçilmesi için yeterli değil. 3 Kasım’daki oylama her eyaletten delege tayin edilmesini sağlıyor. Seçiciler Kurulu’nu oluşturan bu delegeler ise bir ay sonra tekrar oylama yaparak başkanı seçiyor. Bu oylamanın 14 Aralık’ta gerçekleşmesi planlanıyor.

Halk seçiminin ardından sandıktan yeterli sayıda delege kazanan adayın bu oylama tarihinden önce ölmesi durumunda bağlı olduğu siyasi partinin geçici bir isim atama hakkı bulunuyor. Bu isim başkan yardımcısı olarak belirlenen kişi olabileceği gibi başka bir isim de olabiliyor.

Vefat eden adayın partisi ardından delegelerin tayin edilen ismi seçmesini sağlıyor. Fakat delegeler partilerinin direktiflerini takip etmek zorunda bulunmuyor ve bu da oylamanın sonunda rakip partinin adayının oylamayı kazanma riskini beraberinde getiriyor.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks