Bayraktar’ın açıklamalarını ve Akkuyu NGS’nin “kime ait olduğunu”…

Akkuyu, bir Türk şirketidir.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali kimin?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın “Akkuyu, bir Türk şirketidir,” açıklamalarını Türkiye’deki pek çok çevre davasının avukatlığını üstlenen İsmail Hakkı Atal’la konuştuk.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) şirketinin CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Anastasia Zoteeva’nın “Bu nükleer santral Rusya’ya aittir,” sözlerine yanıt verdi.

Tombik
  • Bayraktar, “Akkuyu Nükleer AŞ, Türkiye Cumhuriyeti’nin vergi mevzuatına, hukuk kurallarına göre çalışan bir şirket, bir Türk şirketi. O çerçevede çalışan, onun ötesinde hükümetler arası anlaşma kapsamında da bizlere her konuda, hem iktisadi hem de güvenlik konularında fevkalade önemli haklarımızın olduğu ve tamamen Türkiye’nin kontrolünde yürüyen bir proje,” dedi.

Uluslararası anlaşma

Akkuyu NGS’nin bir ülke topraklarında başka bir ülkeye ait olan ilk ve tek nükleer santral olduğunu söyleyen Atal, açıklamasına şöyle devam etti:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu NGS’nin bir Türk şirketi olduğunu söyleyerek tamamen yalan söylüyor. Bunu elbette 2010 yılında Türkiye ve Rusya arasında imzalanan uluslararası anlaşmaya dayanarak söylüyorum. Akkuyu NGS, sermayesiyle yönetimiyle tamamen Ruslardan oluşmuş, Rus Devlet şirketi Rosatom’un yönetiminde ve kontrolünde olan, gezegende bir ülke topraklarında başka bir ülkeye ait olan ilk ve tek nükleer santral.

  • “Yerli ve milli olduklarını iddia ettikleri, bizim dedikleri şirketin yönetim kurulu üyelerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimse yok. Yönetim kurulunu Rusya belirliyor, yüklenici firmaların ve hissedarların tamamı Ruslar; ama kaza durumunda sorumluluk Türkiye’nin. Bu mu Akkuyu’yu Türkiye’nin nükleer santrali yapıyor? Bakanın yalanlarını açıkça görmek ve tüm dünyaya göstermek gerekiyor.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks