Marie Nilsson, Tesla’nın İsveç modeline yönelik tehdit oluşturduğunu söyledi.

Tesla'ya karşı İsveç'teki fabrikalarda grev.

İsveç’te Tesla krizi.

Tesla’ya karşı İsveç’teki fabrikalarda greve giden IF Metall sendikası başkanı Marie Nilsson, Tesla’nın İsveç modeline yönelik tehdit oluşturduğunu söyledi.

  • Elon Musk’ın CEO’su olduğu elektrikli otomobil devi Tesla’nın toplu sözleşme imzalamayı reddetmesinin ardından İsveç’teki fabrikalarda greve giden IF Metall sendikası, Tesla’nın ülkede onlarca yıllık ekonomik başarının temelini oluşturan İsveç modeline zarar verme riski taşıdığını söyledi.
Tombik

Tesla grevinin arkasındaki IF Metall sendikasının başkanı Marie Nilsson Financial Times’a verdiği demeçte, 1930’larda geliştirilen İsveç modelinin, işverenlerin ve sendikaların işgücü piyasasında ortak kararlar almasıyla ülkenin refahının merkezinde yer aldığını ifade etti.

Nilsson “Buna uzun vadeli bir perspektiften bakarsanız, İsveç modeline yönelik bir tehdit olabilir. Bu bizim için gerçekten çok önemli” dedi.

İSVEÇ MODELİ NEDİR?

1938 yılında sendikalar ve işverenler arasında geliştirilen ve İsveç’te ücretler de dahil olmak üzere işgücü piyasası koşullarının hükümet tarafından değil iki tarafça belirlendiği bu sistem ‘İsveç modeli’ olarak adlandırılıyor.

Hem sendika hem de şirket liderleri, düşük grev seviyesini bu sisteme bağlıyor ve Volvo, Atlas Copco ve Northvolt gibi üreticilere ev sahipliği yapan 10 milyon nüfuslu İsveç’in başarısı için bu sistemin çok önemli olduğuna inanıyor.

‘EN BÜYÜK TEHLİKE AB DİREKTİFİ’

  • Avrupa Birliği, 2022 yılında asgari ücretin yeterli bir yaşam standardı sağlayacak seviyede olması gerektiği konusunda anlaşmaya varmış ancak direktifin işgücünün yüzde 80’inden fazlasının toplu sözleşmeler kapsamında olduğu ülkelerde uygulanmayacağına karar vermişti.

Avrupa’nın sendikalaşma oranı en yüksek ülkelerinden biri olan İsveç’te çalışanların yaklaşık yüzde 90’ı toplu sözleşmeye sahip olduğundan İsveç AB’nin asgari ücret direktifine dair bir istisna kazanmıştı.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks