Artık devlet sırrı kapsamında olan haberi karşı bir devlet aleyhte kullanırsa gazeteciler casuslukla suçlanacak.

Yeni tip ajanlık.

Yargıtay, anlaşma şartını kaldırdı. Artık devlet sırrı kapsamında olan haberi karşı bir devlet aleyhte kullanırsa gazeteciler casuslukla suçlanacak.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, gazetemizin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın cezasını bozarak hükmün “casusluktan” verilmesi yönündeki kararının gerekçesi basın özgürlüğüne yeni tehditlerin yolunu açtı. Daha önceki kararlarında “casusluk suçu” için aradığı “lehine casusluk yapılan devlet ile bir anlaşma” şartını kaldıran Yargıtay, “Böyle bir unsurun suçun oluşması için gerekli kabul edilmesi, ispatı neredeyse imkânsız olması nedeniyle bu tür suçların yaptırımsız kalması sonucunu doğuracaktır” dedi. Yargıtay’ın bu gerekçesi sonrasında artık devlet sırrı niteliğinde yapılan bir haberi başka bir devlet Türkiye aleyhinde kullanırsa sorumlu gazeteciler “casusluk” suçlamasıyla karşı karşıya kalacak. Diğer yandan Yargıtay’ın Can Dündar’ın “bu belgeyi kimden temin ettiğinin belli olmadığını” kaydetmesi de tutuklu CHP milletvekili Enis Berberoğlu’na verilen cezayı boşa düşürdü. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, MİT TIR’ları haberleri nedeniyle “Gizli belge ve bilgileri açıklamak” suçundan Can Dündar’a verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını bozarken, Dündar’a 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngören “gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etme” suçundan hüküm kurulması gerektiğine karar vermişti. Kararın Can Dündar yönünden açıklanan gerekçeleri, yalnızca bu davada değil, benzer başka gazetecilik faaliyetlerini “hukuka aykırı” nedenlerle sınırlandıracak nitelikte.

Tombik

Anlaşma şartı vardı

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nden önce terör suçlarına bakan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 18 Haziran 2014’te verdiği bir kararda “siyasal veya askeri casusluk suçunun” oluşabilmesi için sıraladığı 8 şart içinde casusluk konusu belge ve bilgilerin; “lehine casusluk yapılan devlet ile bir anlaşma kapsamında temin edilmesi” amacını da saymıştı.

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks