1994’te özel sektör yatırımı olarak kurulan Turkcell, Varlık Fonu’nun (TVF) kontrolüne geçti.

Turkcell’den AKPcell’e

Turkcell’den AKPcell’e

1994’te özel sektör yatırımı olarak kurulan Turkcell, Varlık Fonu’nun (TVF) kontrolüne geçti. 2013’te SPK’nin atamaya başladığı AKP’ye yakın isimlerle zaten devletin kontrolüne geçmeye başlamıştı.

Turkcell’de yıllardır süren hissedarlık tartışması dün itibarıyla son buldu. Türkiye Varlık Fonu (TVF), Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’nin yüzde 26.2 oranında hissedarı olacağını duyurdu. TVF, toplam yüzde 26.2 içerisindeki yüzde 15’lik imtiyazlı hisseleriyle Turkcell Yönetim Kurulu’ndaki 9 üyeden 5’ini belirleyebilecek ve şirketin yönetim kontrolüne sahip en büyük hissedarı olacak.

Böylece kurucu ortaklardan İsveçli telekom operatörü Telia Company Turkcell’den tamamen çıkacak; diğer kurucu ortak Çukurova Holding’in de dolaylı payı kalmayacak. Hissedarlardan Rus milyarder Mikhail Fridman’ın yatırım aracı Letterone’nin payı ise yüzde 13.2’den yüzde 24.8’e ulaşacak. Geri kalan yüzde 49’luk pay, borsada işlem görmeye devam edecek. Çukurova borsada işlem gören paylar içinde yüzde 0.05’e sahip olacak ancak yönetimde olmayacak.

KREDİYİ ÜSTLENECEK

TVF ayrıca, Çukurova’nın Ziraat Bankası’ndan 2014’te Turkcell hisseleriyle ilgili anlaşmazlığı gidermek için aldığı 1.6 milyar dolar krediyi de üstlenecek. İşlemlerin bu yılın sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Peki, 1994’te özel sektör yatırımı olarak kurulan Turkcell, son anlaşmayla değerinden de düşük bir fiyata nasıl devletin eline geçti, madde madde şöyle:

– Turkcell, 1994’te Mehmet Emin Karamehmet ve Murat Vargı’nın sahip olduğu Çukurova Holding öncülüğünde kuruldu. Diğer kurucu ortak, İsveçli Telia Company’nin sahip olduğu Sonera Holding idi.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks