Uzmanların sağlık için tehlikeli olduğu uyarılarına rağmen reçetesiz ilaç satışının önüne geçilemiyor.

Reçetesiz ilaçta büyük artış

Reçetesiz ilaçta büyük artış.

Uzmanların sağlık için tehlikeli olduğu uyarılarına rağmen reçetesiz ilaç satışının önüne geçilemiyor. Ipsos Araştırma Şirketi’nin Türkiye’de evlere giren reçetesiz ilaçlar ile ilgili yaptığı araştırmanın sonuçları da bunu destekler nitelikte.

14 bin hanenin ilaç satım alım verileri dikkate alınarak yapılan araştırmaya göre Nisan 2018-Mart 2019 arasında en fazla satın alınan ürünler sırasıyla soğuk algınlığı ilaçları, kas gevşetici haplar, ağrı kesiciler, sindirim sistemi ve cilt ilaçları oldu.

Tombik

YILDA ORTALAMA 15 KUTU

Araştırmanın ortaya çıkardığı bazı çarpıcı sonuçlar da şunlar:
● Türkiye’deki hanelerin yüzde 92’si toplamda 1 yıl boyunca reçetesiz olarak en az bir kere ilaç satın alıyor. Yıllık ortalama alım sıklığı ise 7.5.
● Türkiye’de ortalama bir haneye 1 yılda 14-15 kutu reçetesiz ilaç giriyor.
● Hane başına en fazla reçetesiz ilaç satın alınan bölgeler Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu. Bu bölgelerde evlere giren ilaç yılda yaklaşık 17 kutu.
● Soğuk algınlığı ilaçları reçetesiz olarak en çok Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde satın alınıyor.
● Soğuk algınlığı ilaçlarına talebin olduğu en yoğun dönemler ise ekim, kasım ve aralık ayları.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks