İlaçların 19 Şubat’tan itibaren zamlı satılacağı beklentisi

İlaçta kritik tarih 19 şubat

İlaçta kritik tarih 19 şubat

İlaçların 19 Şubat’tan itibaren zamlı satılacağı beklentisi, düşük fiyattan satış yapmak istemeyen ilaç firmalarının üretim ve ithalatında azalışa neden olurken; bazı depo ve eczanelerin stoklama yoluna gitmesinin de etkisiyle piyasada bulunamayan ilaç sıkıntısı giderek büyüyor.

Cari açık ve yüksek enflasyonla mücadele eden hükümetin ilaç harcamalarını kontrol altına almayı amaçlayan fiyatlandırma stratejisi son yıllarda ilaç firmaları açısından sert maliyet baskısı yaratmış durumda. Fiyatlandırmada temel alınacak euro kurunun Şubat ayında belirlenmesi, son yıllarda söz konusu takvim yaklaştıkça piyasada ilaç sıkıntısını da beraberinde getiriyordu. Ancak TL’deki değer kaybının 2018 yılında rekor seviyelere ulaşması, piyasada bulunamayan ilaç sorununu da önceki yıllara göre çok daha ciddi bir boyuta taşırken; şu anda piyasada bulunamayan ilaç sayısı yüzlerle ifade ediliyor.

Tombik

YÜZDE 35 ARTIŞ TALEP EDİYORLAR

Sektör temsilcilerinin Reuters’a verdiği bilgiye göre, TL’deki sert değer kaybının ardından hammadde tedarikinde bile zorlanır duruma gelen ilaç sektörünün 2019 için hükümete ilettiği artış talebi yüzde 35 seviyesinde bulunuyor. Yine sektör temsilcilerinin Reuters’a verdiği bilgiye göre, hükümet ise bütçe disiplini nedeniyle bu yıl ilaç fiyatlarının belirlenmesinde temel alınacak euro değerinde yapılacak artışı yüzde 15 seviyelerinde tutmak istiyor.

Detaylar, Haber linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks