NASA, gerçek hayatta etki azaltma deneyi yapmayı da 2022 için planlıyor

Dünya'ya asteroit çarparsa ne olacak?

NASA, “Dünya’ya asteroit çarparsa ne olacak?” tatbikatı yapacak.

NASA, gerçek hayatta etki azaltma deneyi yapmayı da 2022 için planlıyor.

Rusya’ya 2013’te düşen göktaşının yarattığı şok dalgaları binalara hasar vermiş, camları kırmış, binden fazla kişinin yaralanmasına sebep olmuştu (NASA)

NASA, yıkıcı güçte bir asteroidin Dünya’ya doğru hareket ettiğinin keşfedilmesi halinde ne olacağını işleyeceği yeni bir çarpma senaryosu deneyi başlatıyor.

Bu hafta başlatılacak 5 günlük “masaüstü tatbikatı” uzay ajansının diğer bilim kuruluşlarıyla birlikte acil bir durumun nasıl gelişeceğini planlamasına olanak tanıyacak.

Olayların kurgusal kronolojisi, gökbilimcilerin Dünya’nın yakınlarında gezegendeki yaşamı tehlikeye atabilecek bir cisim keşfetmesiyle başlıyor. Tatbikat ilerledikçe asteroide dair daha çok ayrıntı ortaya çıkarılıyor. Böylece keşif, yön saptırma görevleri ve çarpmanın etkisini hafifletmeye yardımcı olacak fikirler planlanıyor.

Boyutu 35 metre ila 700 metre arasında olan hayali asteroit hakkında çok az bilgi veriliyor. Asteroit ilk kez tespit edildiğinde Dünya’dan 57 milyon kilometre uzaklıkta, saatte yaklaşık 18 bin km hızla gezegene yaklaşıyor olacak. Çarpma ihtimali yüzde 1 ve bu, uluslararası topluluğun harekete geçmeyi gerekli göreceği eşik.

NASA, önceki konferanslarda 2013’ten bu yana 7 çarpma senaryosunda yer aldı. Bunların üçü Federal Acil Durum Yönetim Kurumu’yla (FEMA) müşterek gerçekleştirildi.

NASA’nın asteroit ve kuyrukluyıldız yörüngelerini hesapladığı CNEOS’un (Dünya’ya Yakın Cisimleri Araştırma Merkezi) direktörü Dr. Paul Chodas yaptığı açıklamada “Varsayımsal asteroit çarpması tatbikatları, büyükçe bir asteroidin gezegenimize çarpacağı yönünde kayda değer bir ihtimalin oluşması durumunda, nasıl tepki vereceğimiz hakkında düşünme fırsatı sunuyor” dedi.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks