İsrail, Ay’a binlerce tardigrad gönderdi ve aracın kontrolünü yitirerek Ay’a çakılmasına neden oldu.

Ay'da An İtibariyle Binlerce Tardigrad Bulunuyor.

Ay’da An İtibariyle Binlerce Tardigrad Bulunuyor.

İsrail, Ay’a binlerce tardigrad gönderdi ve aracın kontrolünü yitirerek Ay’a çakılmasına neden oldu.

İsrail’in 11 Nisan 2019 tarihinde Ay’a gönderdiği Beresheet robotik uzay aracı, iniş sırasında kontrolden çıkarak Ay’a çakıldı. Bu, insanlığın uzay görevleri için üzücü bir haber olsa da, daha kritik bir problemi de beraberinde getirdi: Uzay aracı içinde, insan kültürüne ve toplumuna dair 30 milyon sayfaya karşılık gelen dijital kayıtlarının yanı sıra, bir de sıra dışı bir yolcu bulunuyordu: Dehidrasyona uğratılmış, yani susuz bırakılmış tardigradlar (“su ayıları”) bulunuyordu. Hem de binlerce!

Tombik

Tardigradlar, dayanıklılıklarıyla bilinen, sadece 0.05 ila 1.2 milimetre arasında boya sahip, adeta bir “süper-canlı”dır. Öyle ki, uzay şartlarında haftalarca bekletildikten sonra bile normal şartlara döndüklerinde hiçbir şey olmamış gibi üreme döngülerine devam edebilmektedirler. Bu hayvanların -200℃’den 149℃’ye kadar olan sıcaklıklarda hayatta kalabildiği bilinmektedir. Ayrıca vücutlarını sudan yoksun bırakarak fıçılama adı verilen bir sürece girebilirler ve bu halde 10 yıldan uzun bir süre boyunca rahatlıkla yaşamlarını sürdürebilirler. Dolayısıyla Ay’da yitirmek isteyeceğimiz son tür tardigradlardır diyebiliriz.

Neyse ki insana ait DNA örnekleriyle bir arada gönderilen tardigradlar, reçineyle örtülü bir tabaka içinde hapsedilmiş haldelerdi. Bir bant üzerine dökülen binlerce tardigradı, birkaç katman reçineyle sarıldıktan sonra Ay aracına eklenmişti. Tardigradların da bu koruyucu tabaka içinde bulunuyor olmaları hem iyi hem kötü haber: İyi haber, çünkü muhtemelen çarpmadan sağ çıktılar. Kötü haber… Çünkü sağ çıktılar ve Ay’da bulunuyorlar!

Detaylar, HAber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks