Haber Veriyoruz
Güncel Haber Yayın ve Yorum Sitesi

2 bin metrekareden fazla bir alanda bulunan binaların enerjisi.

Yenilenebilir enerji kullanımı artık kanunen zorunlu.

131

1 Ocak’ta yürürlüğe girdi: Yenilenebilir enerji kullanımı artık kanunen zorunlu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre 1 Ocak 2025’ten itibaren 2 bin metrekareden fazla bir alanda bulunan binaların enerjisinin en az yüzde 10’u yenilenebilir enerjiden karşılanmalı. Ek yük getirecek olsa da uzun vadede enerji tasarrufu yaratması bekleniyor.

Yenilenebilir enerji kullanımı, Türkiye’de yavaş yavaş bir zorunluluk haline geliyor… 1 Ocak 2025 itibarıyla 2 bin metrekare üzeri parsellerdeki tüm binalarda kullanılan enerjinin en az yüzde 10’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması şart. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2022’de yayımladığı yönetmeliğin hükmü bu şekilde. 5 bin metrekarelik binalarda da enerjinin en az yüzde 5’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilmesi, 2023’ten bu yana bir yükümlülük durumunda. Peki sektör buna hazır mı? Bu sistemlerin kurulumu inşaat kalemlerinde ek bir yük oluşturur mu? Ülke çapında bu tür tüm binalarda bu sistemlerin kurulması mümkün mü? İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Sekreteri Kubilay Salihvatandaş’la konuştuk.

Sektör karşılamak zorunda

Salihvatandaş, sektörün hazır olup olmamaması gibi bir durum söz konusu değil diyor. Sözlerini şöyle açıklıyor: “Sektör bunu karşılamak zorunda. Bu bir zorunluluk. Yönetmelik hükümlerini yerine getirmediğiniz takdirde ne ruhsat alabilirsiniz ne de iskan izni sağlayabilirsiniz. Elbette yatırıma ek bir yük getirecektir fakat 2 bin metrekare üzeri parseller çok büyük alanlar. Bu tür büyük hacimli inşaatlarda bağımsız birim başına maliyet ortalama 7-10 bin dolar arasında değişiyor. Bir binanın sisteminin kurulum maliyeti de bu civarda seyredecektir. 2023’te yürürlüğe giren hükümlerin aynı şekilde uygulandığını gördük zaten, bu büyük ölçekli inşaatlar aslında konuttan daha çok örneğin oteller ya da fabrikalar gibi ticari veya endüstriyel alanlar. Hedeflenen de bu tür binalar esasında.”

Detaylar, Haber Linki

Enable Notifications OK No thanks