Yeni Zelanda’nın Rotorua kenti yakınlarında açığa çıkan 200 metre uzunluğunda ve 20 metre derinliğindeki çatlak.

Yeni Zelanda üçe mi bölünüyor?

Yeni Zelanda üçe mi bölünüyor?

İki ada parçasından oluşan Yeni Zelanda’da birden ortaya çıkan çatlak, 60 bin yıllık yanardağı açığa çıkardı. Yeni Zelanda’nın da tıpkı Afrika gibi bölünüp bölünmeyeceği tartışma konusu oldu.

Geçtiğimiz haftalarda Afrika kıtasında ortaya çıkan ve kıtanın bölünme sürecinin başlamasıyal açıklanan dev çatlağın ardından şimdi de Yeni Zelanda’da benzer bir çatlak ortaya çıktı.

Tombik

Yeni Zelanda’nın Rotorua kenti yakınlarında açığa çıkan 200 metre uzunluğunda ve 20 metre derinliğindeki çatlak, geçtiğimiz günlerde bölgede görülen aşırı yağışların ardından ortaya çıktı.

Normal çatlaklardan çok daha büyük!

Yeni Zelanda'nın Rotorua kenti yakınlarında açığa çıkan 200 metre uzunluğunda ve 20 metre derinliğindeki çatlak.

Uzmanlar, kireçtaşı zeminin binlerce yıllık yağışların ardından çöktüğünü düşünüyor.

Yanardağ araştırmacısı Brad Scott, yaşanan vakanın son derece muazzam olduğunu ve normal çatlakların aksine daha büyük olduğunu söylüyor.

Scott, çatlağın görüldüğü bölgenin uzun süre önce sönmüş yanardağ üzerinde olduğunu belirtiyor.

Yeni Zelanda televizyon kanalı TVNZ’ye konuşan Scott şu açıklamaları yaptı: ”Bu deliğin tabanında gördüğüm şey yanardağ kraterinden püskürmüş 60 bin yıllık volkanik tortu. Ayrıca bu kraterde oluşmuş göllerin meydana getirdiği 10-12 metrelik çökelti ve tepesinde 3 metrelik volkanik kül bulunuyor. Çukur geçtiğimiz 40, 50 ve 100 yılda yağan yağmurlar sebebiyle oluşmuş olabilir.”

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks