Türkiye’nin patates üssü Niğde’de 2005’ten bu yana yürütülen ıslah çalışmaları.

Yerli patateste 3 tohum daha satıldı.

Türkiye’nin patates üssü Niğde’de 2005’ten bu yana yürütülen ıslah çalışmalarının ardından tescillenen tohumluk 8 yerli patates çeşidinden 3’ünün ihaleyle satışı gerçekleştirildi.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, bir otelde düzenlenen imza töreninde, patates üretiminde en önemli girdinin tohumluk olduğunu söyledi.

Tombik

Patates tohumluğunda büyük oranda dışa bağımlılığın, üretimde yerli çeşidin olmamasının önemli bir problem olarak karşılarına çıktığını aktaran Şimşek, bu sorunun çözümü için Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce 2005 yılından beri yürütülen ıslah çalışmaları neticesi ilk kez 8 yerli patates çeşidinin tescil ettirilerek ülke tarımına kazandırıldığını dile getirdi.

Yerli çeşitlerin çiftçilere daha kısa zamanda ve daha az maliyetle ulaşması için ilk kez tohumluk üretim ve satış hakkının özel sektöre verildiğini anlatan Şimşek, “Yapılan bu kamu-özel sektör iş birliğiyle yerli patates tohumluklarının kıymetli üreticilerimizin maliyetlerini önemli ölçüde düşüreceğine, dışa bağımlılıktan kurtulmada atılan en önemli adımlardan biri olduğuna inanıyorum. Önümüzdeki dönemde ithal tohumluk yerine kendi yerli ve milli çeşitlerimizi kullanarak üretim yapılması tarımsal anlamda milli bir duruş göstermemizi sağlayacaktır.”

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks