Haber Veriyoruz
Güncel Haber Yayın ve Yorum Sitesi

Tüm Dünyada Küresel Boykot mu başladı?

Bir çok ülkede halk pahalı hayatı protesto etmeye başladı.

3.720

Dünya Genelinde Boykot ve Ekonomi Protestoları: Son Gelişmeler

Son dönemde küresel çapta artan enflasyon, hayat pahalılığı, adaletsiz gelir dağılımı ve siyasi krizler, birçok ülkede kitlesel protestoları ve boykot hareketlerini tetikliyor. İşte dünyadan öne çıkan bazı gelişmeler:

1. ABD: “Tüketmeyerek İsyan” (Boycott for Justice) Kampanyası

  • Yüksek fiyatlar ve büyük şirketlerin kâr artışlarına tepki olarak başlatılan #BoycottBigCorp hareketi, sosyal medyada giderek yayılıyor.
  • Amazon, Starbucks ve Walmart gibi dev şirketler, çalışan hakları ve vergi politikaları nedeniyle hedefte.
  • Özellikle gençler arasında “bilinçli tüketmeme” eğilimi artıyor.

2. Avrupa: Hayat Pahalılığı ve Ulaşım Boykotları

  • Fransa’da akaryakıt zamlarına karşı Sarı Yelekliler benzeri protestolar yeniden alevleniyor.
  • Almanya’da toplu taşıma ücretlerine yapılan zammı protesto edenler, #FareStrike (Ücretsiz Biniş Eylemi) başlattı.
  • İngiltere’de NHS (Ulusal Sağlık Sistemi) kesintileri ve gıda enflasyonu nedeniyle “Cost of Living Crisis” eylemleri sürüyor.

3. Latin Amerika: Gıda ve Yakıt Krizi

  • Arjantin’de yıllık %250’nin üzerinde enflasyon nedeniyle market zincirlerine karşı organize boykotlar düzenleniyor.
  • Şili ve Peru’da temel gıda fiyatlarındaki artış, “Olla Común” (Toplama Yemek) hareketini yeniden canlandırdı.

4. Orta Doğu ve Afrika: Temel İhtiyaç Protestoları

  • Mısır’da dolar krizinin yol açtığı ilaç ve un kıtlığı karşısında hükümet karşıtı gösteriler yayılıyor.
  • Güney Afrika’da elektrik kesintileri ve işsizliğe karşı #ShutDownSA eylemleri devam ediyor.

5. Asya: İşçi Grevleri ve Tüketim Boykotları

  • Hindistan’da Walmart ve Amazon gibi uluslararası şirketler, yerel esnafı bitirmekle suçlanıyor; #BuyIndian kampanyası güç kazanıyor.
  • Endonezya’da akaryakıt sübvansiyonlarının kaldırılması, ülke çapında öğrenci protestolarına yol açtı.

Protestoların Ortak Talepleri:

✔ Temel gıda ve enerji fiyatlarının düşürülmesi
✔ Adil vergi politikaları ve zenginlerden daha fazla vergi alınması
✔ Büyük şirketlerin kârlarının sınırlandırılması
✔ Ücretsiz sağlık/eğitim ve asgari ücret artışı

Sosyal Medya ve Dijital Aktivizm

  • Twitter ve TikTok’ta #BoycottEconomy, #CostOfLivingProtest gibi etiketlerle örgütlenen hareketler, geleneksel medyadan daha hızlı yayılıyor.
  • “Tüketmeyerek direnme” stratejisi, özellikle Z kuşağı arasında popülerleşiyor.

Haber Veriyoruz

Enable Notifications OK No thanks