Ocakta bir aylık açık 7.1 milyar, 12 aylık açık da 51.5 milyar dolar oldu.

Cari açıkta rekor.

Ocakta bir aylık açık 7.1 milyar, 12 aylık açık da 51.5 milyar dolar oldu. Dört yılın zirvesine yükselen cari açık sıcak parayla finanse edilirken, ekonomi ısınıyor.

İthalata bağımlı Türkiye ekonomisinde cari açık giderek artıyor. Ocakta dış ticaret açığında (ithalat eksi ihracat) kaydedilen 7.6 milyar dolarlık artış, cari açığa da yansıdı. Merkez Bankası’nın (TCMB) dün açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre cari işlemler açığı, Ocak 2018’de geçen yılın aynı dönemine göre tam yüzde 163 artarak 7.1 milyar dolara ulaştı. Son 12 aylık cari açık ise 51.5 milyar dolarla son 45 ayın zirvesine yükseldi. Ocak 2017’de 2.6 milyar dolar olan açık, Ocak 2018’de 4.4 milyar dolar arttı. Açığın milli gelire oranı ise yüzde 6’ya yaklaştı. Ekonomistler, geçen yıl 47.1 milyar dolar olan cari açığın, 2018’de 50 milyar doları aşabileceği uyarısında bulundu.

Tombik

Sıcak para

Alarm veren diğer nokta, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişlerin, bir önceki yılın aynı ayına göre 149 milyon doları azalarak 288 milyon dolara gerilmesi oldu. Doğrudan yatırım azalırken, cari açık sıcak para ile finanse edildi. Hisse ve borç senetlerinden oluşan portföy yatırımlarında net giriş 4.9 milyar dolar oldu. Özetle, yangın kısa vadeli ve kırılgan olan sıcak parayla söndürüldü. Özel sektör ve devlet daha fazla borçlandı. Yurtdışındaki tahvil ihraçlarıyla, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 1.2 milyar dolar ve 493 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi. Genel Hükümet 2 milyar doları yeni tahvil ihracında bulundu. Diğer yatırımlarda 7.4 milyar dolarında net giriş gerçekleşti. Yurtiçi bankalar yurt dışındaki mevduatlarından 2.5 milyar dolar Türkiye’ye getirdi. Resmi rezervler de 4.4 milyar dolar arttı.

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks