Hindistan ile Pakistan arasında 1940’lardan bu yana çözülemeyen Keşmir sorunu.

Asya’da yeni saflaşma.

Asya’da yeni saflaşma.

Hindistan ile Pakistan arasında 1940’lardan bu yana çözülemeyen Keşmir sorunu, iki ülkenin de nükleer silahı bulunması nedeniyle tüm bölgeyi tehdit ediyor.

Pakistan ile Hindistan arasında 1947’den bu yana çözülemeyen Keşmir sorunu, dün çatışmaya dönüştü. Pakistan’ın iki Hint uçağını düşürmesinin ardından iki nükleer gücün gerilimi artırmaları dünyayı tedirgin ediyor. Bölge konusunda çalışan Dr. Barış Adıbelli, Çin ile ABD arasındaki rekabetin Hindistan ve Pakistan’a yansıdığını dile getirdi.

Tombik

Çin’in Pakistan ile geliştirdiği stratejik ilişkilerin Hindistan ve ABD’yi rahatsız ettiğini belirten Adıbelli, “Gerginliğin Çin tarafından 2013 yılında ilan edilen Kuşak ve Yol inisiyatifini hedef aldığı açıktır” diye konuştu.
Dr. Adıbelli, Pakistan ile Hindistan arasında yeniden alevlenen ve çatışmaya dönüşen Keşmir sorununun bölgeye ve dünyaya yansımalarını Cumhuriyet’e değerlendirdi. Dikkatlerin Kuzey Kore ve ABD görüşmelerine kilitlendiği bir dönemde Keşmir merkezli yaşanan gerilimin Asya-Pasifik bölgesindeki dengeleri oynattığını belirten Adıbelli, “İki ülke arasısındaki gerginliğin arkasında Çin’in Yol ve Kuşak İnisiyatifinin olduğu açık. Başından beri Hindistan bu projeye soğuk bakıyor. Çin’in tüm davetlerine rağmen Hindistan projeye uzak durdu, eleştirdi. Hatta ABD ile alternatif projeler üzerine çalışmaya başladı. Çin-Pakistan ekonomik koridoru olarak da bilinen bu projenin Pakistan’ı jeopolitik olarak bölgede daha da güçlendireceği açıkça görülmektedir” dedi.

Detaylar, HAber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks