Geçtiğimiz yıl Mars’a çeşitli deneyler yapmak için gönderilen InSight aracı.

Mars toprağından dışarı çıkan sonda cihazı.

Mars misyonunda yeni engel: Toprak sondaj cihazını dışarı itti.

Mars toprağından dışarı çıkan sonda cihazı.

Geçtiğimiz yıl Mars’a çeşitli deneyler yapmak için gönderilen InSight aracının sondaj cihazı gezegenin toprağı tarafından geri itildi.

Tombik

Amerikan Uzay Ajansı (NASA) araştırmacılarını şaşırtan gelişmede sondanın dışarı itilmesindeki sebep olarak toprağın özelliklerine işaret ediliyor. Açıklamaya göre sonda cihazının önündeki boşluğa dolan toprak, en az 3 metre derinliğe inmesi istenen aletin ilerlemesini engellediği gibi geri çıkmasına neden oluyor. Ancak bu InSight sondasının karşılaştığı ilk sorun değil. Sert toprakla karşılaştı.

Geçtiğimiz yıl Mars'a çeşitli deneyler yapmak için gönderilen InSight aracı.

InSight uzay aracı, iniş yaptıktan sonra sondanın kullanılabileceği yumuşak toprağa sahip ve taşlı olmayan bir bölge arayışına girdi. Bu kriterlere uygun olduğu düşünülen bir alanda araç kazı çalışmalarına başladı.
İlk etapta yaklaşık 50 santimetre derinliğe inen alet, burada oldukça sert bir toprakla karşılaşarak yoluna devam edemedi.

Aylarca süren çözüm arayışı sonunda araştırmacılar, aracın kepçesiyle sondanın etrafındaki toprağa basınç uygulama fikrini düşündü. Sonda cihazına daha fazla sürtünme imkanı sağlayan bu çözüm sayesinde kazı çalışmaları kısmen devam edebildi.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks