Dünyadaki bütün okyanuslar ve denizler son yıllarda alarm veriyor.

Denizlerdeki plastik atıklar doğayı ve insan sağlığını tehdit ediyor.

Denizlerdeki plastik atıklar doğayı ve insan sağlığını tehdit ediyor.

Dünyadaki bütün okyanuslar ve denizler son yıllarda alarm veriyor. Denizlerdeki plastik atık miktarları, tarihte hiç görülmemiş seviyelere ulaştı. Plastik atıklar doğayı, insanları ve gezegenin geleceğini tehdit ediyor.
Yılda 6 milyon ton plastik denizlere karışıyor.

Dünya çapında yılda 300 milyon ton plastik kullanıldığı tahmin ediliyor. Bu kullanım sonrası da yaklaşık %2’si yani 6 milyon ton kadarının atık olarak denizlere karıştığı tahmin ediliyor. Deniz suyu içinde uzun yıllar kalan plastikler yok olmuyor. Göremeyeceğimiz kadar küçük parçalara bölünüp mikroplastikleri ortaya çıkarıyor. Bu da yiyecekler vasıtasıyla bu plastiklerin insanlara geçme riskini beraberinde getiriyor.

Tombik

Deniz canlıları plastikleri yiyecek zannediyor

Denizlerde çözünmesi onlarca yıl alan plastiklerin, küçük parçalara bölünmüş hallerini yunuslar, balinalar ve deniz kuşları yiyecek zannederek yiyorlar. Bu da deniz canlılarının boğularak ölmelerine neden olabiliyor. Karaya vuran bazı deniz canlılarının midelerinden çıkan devasa miktardaki plastik kalıntıları da bu durumun başka bir kanıtıdır.

 

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks