Dr. Murat Balanlı: “Modern tıp içinde doğup büyüdüğü uygarlığın izlerini taşır.

‘Modern tıp materyalisttir’.

Dr. Murat Balanlı: “Modern tıp içinde doğup büyüdüğü uygarlığın izlerini taşır. Pozitivist ve materyalisttir. Modern tıbbın babası da Hipokrat değil, insanı bir makine, hastalığı da makinenin arızalanması olarak gören Descartes’tir. Modern tıp cephesinden gelen eleştiriler, endüstriyel tıbbın eleştirileri.” .

İnsan, hastalık ve şifa kavramlarına doğru yerden bakıldığında modern tıp endüstrisinin bizi hangi noktalarda yanılttığını daha net görebiliyoruz. İç Hastalıkları Uzmanı Murat Balanlı da Kadim ve Bütüncül Şifa Sistemi üst başlığı ile yayınlanan Titreşim Tıbbı adlı kitabında modern tıbbın handikaplarınaı gözler önüne sererken insan fıtratına uygun temiz tıbbın felsefi arka planına da dikkat çekiyor. Dr. Murat Balanlı’ya Titreşim tıbbını, hastalığın ve şifanın hikmetini sordum.

Tombik

Bütüncül tıp, tamamlayıcı tıp, alternatif tıp gibi birçok tanımlama var. Tüm bu isimler aynı şeyi mi işaret ediyor?
Bütüncül, tamamlayıcı ya da alternatif tanımları birbirinden farklı anlam içeriyor. Öncelikle “alternatif” terimi üzerinde duralım. Bir şeyin alternatif olması bunun olduğu anlamına gelir o zaman burada şu soruyu sorabiliriz: Asıl olan tıp nedir? Modern tıp, tıbbın tüm tarihsel haklarını gasp etmiş gözüküyor yani son 100-150 yıllık tıbbın modern bakış açısı beni yalnız ben varım diye kendisi dışındaki tüm yaklaşımları ötekileştiren bu paradigmayı tanım olarak alternatif tıp tanımının kullanılmasını tercih etmiyorum. Tamamlayıcı Tıp terimi ise İngilizce’deki Complementery Medicine olarak yaklaşık son 20-30 yıldır sıklıkla kullanılmaktadır. Çeviri kitap ve yayınlar ile dünyamıza girmiştir. Farklı yaklaşımların birbirini tamamlaması bağlamında tamamlayıcı tıp kullanılabilir. Ülkemizde GETAT başlığı altında ele alınmakta. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp olarak yönetmelik hazırlanmış ve yasal çerçevesi belirlenmiş. Alternatif tıp bütüncül ya da tamamlayıcı tıp tanımları aynı şeyi işaret etmez. Alternatif adı altında midesi ağrıyan ilaç yerine ot kaynatıp içmesini önermek, bütüncül yaklaşıma uymaz.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks