DeepFake, yapay zekanın “derin öğrenme” ve “gerçek dışı gerçeklik üretebilme” yeteneğinin bir ürünü.

Bugüne Kadar Karşılaşılan En Güçlü Siber Tehlike: DeepFake Nedir?

Bugüne Kadar Karşılaşılan En Güçlü Siber Tehlike: DeepFake Nedir?

Bireysel zekayı “çarpan etkisi” ile yapabilirliğin doruklarına ulaştıran yapay zeka teknolojisi, belki henüz insanı birebir kopyalamıyor. Ama yapay zeka artık insan yüzünü “inanılmaz yüksek bir inandırıcılıkta” dijital olarak kopyalayıp, canlandırabiliyor. DeepFake, yapay zekanın “derin öğrenme” ve “gerçek dışı gerçeklik üretebilme” yeteneğinin bir ürünü.

DeepFake teknolojisi adını 2000’li yılların en gözde dijital platformlarından reddit.com’daki “Deepfakes” lakaplı bir kullanıcıdan alıyor. Bu kullanıcı, yapay zeka teknolojisinin makine öğrenmesini içeren, genel kullanıma açılmış bir faceswap (yüz değiştirme) uygulamasını geliştirmeye odaklanınca, bu yepyeni teknolojinin de fitilini ateşlemiş oldu. Her ne kadar bu hesap daha sonra kapatılmış olsa da, kıvılcım bir yangına dönüşmüştü bir kere…
DeepFake nedir?

Tombik

DeepFake sözcüğü, “deep learning” (“derin öğrenme”) ve “fake” (“sahte”) kavramlarından türetilmiştir. Yapay zeka terminolojisi dahilinde, “derin öğrenme” tekniği kullanarak oluşturulan sahte videolar “DeepFake” olarak adlandırılmaktadır. Bugün yapay zeka teknolojisi yardımıyla, dijital bir görüntüyü, birkaç tıkla değiştirip, yüzü, sesi, mimikleri ve konuşması ile kişilerin kendisinden ayırt edilemeyecek kadar inandırıcı, gerçek dışı videolarını üretmek mümkün!

Basit bir yolla anlatacak olursak, DeepFake video oluşturmak isteyen bir kişi, yüzünü başka bir hedef videoya yapıştırmak istediği kişiye ait pek çok görüntüye sahip olması gerekiyor. Kaynak görüntüdeki yüz, derin öğrenme teknolojisiyle eğitilerek hedef videodaki kişinin yüzüne yapıştırılıyor. Bu sayede, hedef videoda konuşan kişinin söylediği şeyleri, kaynak videodaki kişi söylüyormuş algısı oluşturuluyor. Ne kadar çok kaynak görüntüye sahip olunursa ve bu görüntüler aracı programlarla ne kadar çok eğitilirse, o kadar iyi sonuç alınıyor.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks