Çin’in Mars keşif aracı Zhurong, Mars’ta…

Mars'ta yeraltında gömülü, tuhaf altıgen yapılar buldu.

Çin’in Mars keşif aracı Zhurong, Mars’ta yeraltında gömülü, tuhaf altıgen yapılar buldu.

Mars ile ilgili yapılan keşiflere yenileri eklenmeye devam ediyor. Bu kez de Çin’in Mars keşif aracı Zhurong, Mars’ta yeraltında gömülü, tuhaf altıgen yapılar buldu.

Mars’ta yeraltında gömülü, tuhaf altıgen yapılar bulundu.

Tombik

Çin’in Mars’taki keşif aracı Zhurong, Kızıl Gezegenin en büyük çarpışma havzalarından biri olan Utopia Planitia’yı keşfetmek amacıyla Mars’a inen ilk Çin göreviydi. Bu bölge 1976’da Viking 2 tarafından ziyaret edildi ve on yıllardır süren teknolojik ilerleme, Zhurong’un bölge hakkında yeni bilgiler sunabileceği anlamına geliyordu. Bu yeni bilgilerin bazıları gezegenin yüzeyinin altından geldi. Keşif aracı, yüzeyin altına gömülü 16 çokgen yapı buldu.

Araştırmacılar, bu yapıların, başlangıçta yüzeyde olan arazide çatlakların oluşmasına yol açan donma-çözülme döngüleri bağlamında oluştuğuna inanıyor. Mars’taki diğer bölgelerde de görüldüğü gibi, süblimleşme ve donma, araziyi tuhaf şekillerde oyabiliyor ve görünene göre bu süreç, Mars’ta yeni bir şey değil ve milyarlarca yıldır devam ediyor olabilir.

  • Zhurong’un radarından elde edilen veriler, bu çatlak arazinin bir kısmının ve çokgen yapısının gömülebileceğini gösteriyor. Oluşum yerin 35 metre altında yer alıyordu. Önceki çalışma bölgenin dikey katmanlarına odaklanmıştı. Bu veriler, yaklaşık 3 milyar yıl önce havzayı dolduran birkaç aralıklı selin meydana geldiğini gösteriyordu. Yeni çalışma, 1,9 kilometre boyunca radar analizine bakarak katmanların yatay olarak nasıl olduğunu ortaya çıkardı.

Detaylar, Haber Linki

80%
Awesome
  • Design

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks