Adli kontrol tedbiri kapsamında elektronik kelepçe takılan kişileri, adım adım izliyor.

7 gün 24 saat canlı ve anlık takip.

7 gün 24 saat canlı ve anlık takip.

Milliyet, Denetimli Serbestlik İzleme Merkezi’ne girdi. Sıkı kontrol altındaki merkezde 41 personel, adli kontrol tedbiri kapsamında elektronik kelepçe takılan kişileri, adım adım izliyor.

Milliyet, cezaevi yerine konutu terk etmeme, belirli yerlere gitmekten yasaklanma, alkol kontrolü ve takibi ile mağdur koruma gibi alanlarda adli kontrol tedbiri alınan kişilerin izlendiği Denetimli Serbestlik Elektronik İzleme Merkezi’ne girdi. Elektronik kelepçe takılan 2 bin 674 kişi, bu merkezde 7 gün 24 saat esasına göre 41 personel tarafından izleniyor. Merkez sıkı kontrol altında. Merkezin kapısı önce kartla açılıyor, ardından görevli personel göz taraması veya parmak izi kontrolünden geçerek merkeze girebiliyor.

Tombik

Avrupa’dan çok

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Burak Ceyhan, elektronik izleme kapsamında dört tür izleme ünitesi olduğunu anlattı. Ceyhan, özetle şunları kaydetti:

“Bunlar, konutun belirli sürelerle terk edilmemesi kararlarında kullanılan ‘ev ünitesi’, belirlenen yerlere gitmekten yasaklanma veya belirli yerlere devam etme yaptırımı için kullanılan ‘GPS ünitesi’, alkole bağlı suçlarda alkol kullanımının takip edildiği ‘alkol ünitesi’, mağduru koruma amaçlı kullanılan ‘mağdur ünitesi’ olarak sıralanıyor.

Mesela, şiddet gören bir kadın… Adli kontrol kapsamında sanığın mağdura yaklaşmaması kararı verildiğinde, bizim yeteri kadar kelepçemiz var ve mutlaka takıyoruz. Burada bir sorun yok. Sayı sınırlaması da yok. Bizim kullandığımız elektronik kelepçe sayısı Avrupa’nın üzerinde. Onlar çok çok yüksek risklilere kelepçe takıyorlar. Biz de çok yüksek riskli gördüklerimize takıyoruz. Yüksek riskte belirli bir suç türü yok. Bir programımız var. Bu programda kişinin risklerini belirleyecek alanının uzmanları var. Bu uzmanlarımız psikolog, sosyolog, sosyal çalışmacı… Bunlar kişiyle temasa geçip sosyal incelemeleri yapıyor. Hem mahkeme kararını hem de UYAP’taki bilgilere bakıyorlar. Sonra ortaya bir tablo çıkıyor. Kişinin hem riskleri ve hem ihtiyaçları belirleniyor. Sonra kelepçeyi takıyoruz ama konutunu terk etmeme kararını mahkemeler veriyor.”

Detaylar, HAber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks