ABD ile Çin arasında ‘ticaret savaşı’ endişelerine neden olan vergi restleşmesi piyasaları hareketlendirdi.

Savaş başladı! Sıra savunmada.

Savaş başladı! Sıra savunmada.

ABD ile Çin arasında ‘ticaret savaşı’ endişelerine neden olan vergi restleşmesi piyasaları hareketlendirdi. Türkiye, bu süreçte zarar görmemek için ABD nezdinde girişimlerde bulunmak üzere düğmeye bastı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin mallarına getirdiği 50 milyar dolarlık gümrük vergisinin, diğer ülkeler için de aldığı vergi artırımı kararından doğan zararlarını telafi etme amacıyla verildiğini açıklamasının ardından uluslararası ticaret üzerinden yaşanan gerginlik devam ediyor.

Tombik

ABD’nin kararına tepki gösteren Çin Maliye Bakanlığı, misilleme olarak, ithal ürünlere getirdiği yüzde 25’e varan ek gümrük verilerinin ayrıntılarını açıkladı. Çin’in ek vergi getirdiği 106 farklı ABD ürünü arasında soya fasulyesi, kimyasallar, viski, tütün ürünleri, kırmızı et çeşitlerinden bazıları, mısır, buğday, portakal suyu, bazı hava ve kara aracı çeşitleri var. Pekin’in ek vergi getirdiği Amerikan ithal ürünlerin toplam değeri, 2017’de 50 milyar dolardı. Bu oran, ABD’nin bin 300 Çin ithal ürününe getirdiği ek vergilere denk düşüyor.

ABD İLE TEMASA GEÇİLDİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanı Abdullatif Ahmed Ijaimi ve beraberindeki heyetle bakanlıkta bir araya geldi. Zeybekci, toplantı sonrası yaptığı açıklamada ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergisi uygulama kararına yönelik Türkiye’nin yazılı, telefonla ve ABD’deki Türk Büyükelçiliği kanalıyla temaslarda bulunduğunu belirterek, “Önümüzdeki hafta olumlu veya olumsuz daha net sonuçlara doğru gideceğiz” dedi.

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks