Peşin ödeme indirimi konutlarda yüzde 74, iş yerlerinde yüzde 48.
Deprem Konutları ve İş Yerlerinde Ödeme Kolaylığı: Peşin Ödemeye Yüzde 74 İndirim
6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde inşa edilen afet konutları ve iş yerleri için hak sahiplerine yeni ödeme kolaylıkları sağlandı. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin 4 Kasım 2026 tarihinde yaptığı açıklamaya göre, borcunu peşin ödemek isteyen hak sahiplerine konutlarda yüzde 74, iş yerlerinde ise yüzde 48 indirim uygulanacak. İndirimli ödeme için son tarih 31 Aralık 2026 olarak açıklandı.
Konutlarda yüzde 74, iş yerlerinde yüzde 48 indirim
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgesinde yürütülen yeniden inşa çalışmaları kapsamında hak sahibi olan vatandaşları ilgilendiren düzenlemenin ayrıntılarını İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi duyurdu.
Açıklamaya göre, borçlandırma sürecinde peşin ödeme yapmak isteyen hak sahiplerine afet konutlarında yüzde 74, iş yerlerinde yüzde 48 indirim uygulanacak. Bu imkândan yararlanmak isteyen vatandaşların ödemelerini 31 Aralık 2026 tarihine kadar tamamlaması gerekiyor.
Taksitli ödemelerde 2 yıl ödemesiz, 18 yıl vade
Peşin ödeme imkânından yararlanamayan hak sahipleri için taksitli ödeme seçeneği de bulunuyor. Buna göre, konut teslim tarihinden itibaren 2 yıl ödemesiz dönem ve 18 yıl vadeli ödeme imkânı sunulacak.
Böylece hak sahipleri, mali durumlarına göre peşin ödeme indiriminden veya uzun vadeli ödeme seçeneğinden yararlanabilecek.
Başvuru ve ödeme işlemleri nasıl yapılacak?
Hak sahiplerinin borçlandırma ve ödeme işlemleriyle ilgili güncel bilgileri AFAD‘ın ve ilgili valiliklerin duyurularından takip etmesi gerekiyor. Ödeme tutarı, hak sahipliği ve taşınmaza ilişkin ayrıntılar için resmi kanallardan bilgi alınması önem taşıyor.
Ödeme işlemlerine ilişkin banka yönlendirmeleri ve borç tutarları konusunda hak sahiplerinin kendi kayıtlarını kontrol etmeden işlem yapmamaları, olası yanlışlıkların önüne geçilmesi açısından önem taşıyor.
Depremzedeler için önemli bir ödeme kolaylığı
Deprem sonrasında evini veya iş yerini kaybeden vatandaşlar için yeniden hayata tutunma süreci yalnızca konutların tamamlanmasıyla bitmiyor. Uzun vadeli borç yükü ve ekonomik koşullar da hak sahiplerinin geleceğini doğrudan etkiliyor.
Peşin ödemede sağlanan indirimler ve uzun vadeli taksit seçeneği, hak sahiplerine farklı ödeme yolları sunuyor. Ancak uygulamanın vatandaşlar üzerindeki gerçek etkisi, kişilerin borç tutarlarına ve ödeme gücüne göre değişecek.
Haberveriyoruz.com | Güncel Haberler
Editör Notu: Haberdeki ödeme oranları ve vadeler, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin 4 Kasım 2026 tarihli açıklamasına dayanmaktadır. Hak sahiplerinin işlem öncesinde AFAD ve ilgili resmi kurumların güncel duyurularını kontrol etmesi önerilir.
Kaynaklar:
Anadolu Ajansı – Bakan Çiftçi’nin açıklaması
TRT Haber – Deprem konutlarında ödeme indirimi
Habertürk – Borçlandırma ve ödeme seçenekleri
SEO Etiketleri: deprem konutları, deprem konutlarında yüzde 74 indirim, deprem iş yerleri, peşin ödeme indirimi, AFAD borçlandırma, depremzedelere ödeme kolaylığı, Mustafa Çiftçi, 6 Şubat depremleri, 18 yıl vadeli ödeme, 2026 deprem haberleri


