Elon Musk’ın Mars’a nükleer bomba atma düşüncesi ne kadar mantıklı?

Elon Musk, Mars’ı yaşanabilir kılmak için nükleer bomba atma fikrini tekrar gündeme getirirken, bilim insanları bunu yapmanın ne kadar mantıklı olduğu konusunda şüpheli. Elon Musk, Mars’ın kutup noktalarına nükleer bomba atma fikrini ilk kez 2015’te katıldığı “The Late Show With Stephen Colbert” programında dile getirmişti.

Musk, “Mars’a nükleer bomba” düşüncesini 15 Ağustos’ta paylaştığı “Nuke Mars” tweet’i ile tekrar gündeme taşıdı. Birkaç saat sonra ekleme yaparak “tişörtlerin de yakında satışa sunulacağının” haberini verdi.

Tombik

Musk için Mars’ın kutup bölgelerine nükleer başlıklı füzeler gönderme fikri, Kızıl Gezegen’i tekrar yaşanabilir kılmanın en kısa yolu. Ona göre nükleer bombaların yaratacağı sıcaklık kutuplardaki tüm buzu eritecek ve oluşacak sera gazı etkisi ile Mars’ın atmosferi tekrar oluşacak. Nihayetinde ısının hapsolduğu ve sıvı suyun sürekli var olacağı bir Mars karşımıza çıkacak… Bilim insanları ve şüpheciler ise bu fikre oldukça dikkatli yaklaşıyor.

İlk olarak şu soruyu sormak gerekiyor: Halen yüzeyinde (veya derinliklerinde) yaşam bulunma olasılığı bulunan bir gezegeni belirgin ölçüde değiştirecek bir hamle yapma hakkımız var mı? Bu soruyu tartışmak için bir kenara koyabiliriz. Bunun yanında, Musk’ın stratejisi hiç düşündüğü gibi etki yapmayabilir.

Nature Astronomy dergisinde yayınlanan 2018 tarihli araştırma, “tüm buz-suyun atmosfere karışması halinde bile Mars’ın atmosferinde yeterli CO2 bulunmadığı için yeterli sıcaklığın elde edilemeyeceğini” belirtti. Rapor, “mevcut teknoloji ile Mars’ın terraform edilmesi (yaşanbilir kılınması) mümkün değil” ifadesini içeriyordu.

Detaylar, HAber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks