1920’de kurulan yeni ordu işgale karşı direnişe geçti.

Büyük zafer 5 günde geldi.

Büyük zafer 5 günde geldi.

1920’de kurulan yeni ordu işgale karşı direnişe geçti. 1922 yılına gelindiğinde seçenek kalmamıştı: Ya Yunan ordusu imha edilecek ya da vatan kaybedilecekti.

Büyük Taarruz, 26 Ağustos 1922 sabahı başladı. 5 günün sonunda Türk ordusu, kendisinden sayıca daha üstün olan Yunan ordusunu büyük bir bozguna uğrattı.

Tombik

Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıktı. Mondros Mütarekesi, diplomatik gerekçe bulma zahmeti getirse de Anadolu topraklarının işgaline imkan sağlıyordu. 1917 yılında imzalanan gizli bir antlaşma olan St. Jean De Maurienne ile İzmir’den Konya’ya kadar uzanan geniş ve verimli bir toprak parçası, İtalyan etki bölgesi olarak saptanmıştı.

Ancak İngiltere ve Fransa, İtalya’nın güçlenmesinden endişe ediyordu. Yunanistan’ın Batı Anadolu topraklarına yönelik Megalo İdeası, İtalya’yı dizginleyebilirdi. Yunanistan’a bırakılan yerler; İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli sancakları idi.

Yunan birlikleri, 15 Mayıs 1919’da İzmir rıhtımına İngiliz, Amerikan ve Fransız savaş gemilerinin koruması altında çıktı. İşgal, Yunan 5. Piyade Alayı’nın Alsancak, Efzun Alayı’nın da Pasaport iskelelerine çıkışıyla başladı.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks