Haber Veriyoruz
Güncel Haber Yayın ve Yorum Sitesi

Yeni bir insan ‘dil geni’ adayı, DNA’larına eklendiğinde farelerin sesi değişti.

Bilim İnsanları Farelere İnsan Dili Geni Yerleştirdi ve Seslerini Değiştirdi.

1.420

Bilim İnsanları Farelere İnsan Dili Geni Yerleştirdi ve Seslerini Değiştirdi.

Yeni bir insan ‘dil geni’ adayı, DNA’larına eklendiğinde farelerin ciyaklama şeklini değiştirebiliyor.

Bu genin adı NOVA1 ve kendi türümüzde oldukça benzersiz. Neredeyse tüm diğer memeliler genetik kodlarında aynı NOVA1 varyantına sahipken, insan versiyonunda tek bir amino asit değişikliği görülüyor.

Rockefeller Üniversitesi ve New York’taki Cold Spring Harbor Laboratuvarı’ndaki araştırmacılara göre, bu tek ve ince değişiklik, konuşma dilinin kökeninde ve Homo sapiens’in genişleyip hayatta kalmasında kritik bir rol oynamış olabilir.

Benzer Haber
1 2.637
Benzer Haber
1 2.637

Neandertaller ve Denisovalılar bile aynı varyanta sahip değil, bu da türümüzün bu soyu tükenmiş akrabalarımızdan ayrılmasından sonra, son birkaç yüz bin yıl içinde evrimleşmiş olması gerektiği anlamına geliyor.

FOXP2 gibi farelerin farklı şekilde gıcırdamasına neden olduğu öne sürülen diğer ‘dil genleri’ de Neandertallerin DNA’sında bulunuyor. Dolayısıyla, muhtemelen insan dilinin kökenine katkıda bulunmuş olsalar da, daha yakın zamandaki evrimsel başarımızdan sorumlu olmayabilirler.

Soyu tükenmiş akrabalarımızın bir zamanlar dil yeteneklerinin ne olduğu net değil, ancak bu son değişiklik insan genomunda oldukça başarılı oldu.

Araştırmacılar 650.000’den fazla insan DNA dizisinde, modern NOVA1 varyantına sahip olmayan sadece altı anonim insan buldu. Bu kişiler hakkında hiçbir şey bilinmiyor.

Detaylar, Haber Linki

Enable Notifications OK No thanks