Rice Üniversitesi’nin Brown Mühendislik Fakültesi.

Yapay zeka, ilaç tasarımına destek sağlıyor.

Yapay zeka, ilaç tasarımına destek sağlıyor.

Rice Üniversitesi’nin Brown Mühendislik Fakültesi’nde geliştirilen ve derin öğrenmeye dayanan yeni bir yöntem sayesinde ilaç üreticileri, geliştirme aşamasındaki ilaçların insan vücudunda nasıl etki göstereceğini yakında daha iyi görebilirler.

Rice Üniversitesi’nde çalışan bilgisayar bilimcisi Lydia Kavraki, Metabolit Çevirici adı verilen bir hesaplama aracı ortaya çıkardı. Bu araç, ilaçlar ve enzimler gibi ufak moleküller arasındaki etkileşimlerin ürünü olan metabolitleri tahmin ediyor.

Rice araştırmacıları, derin öğrenme yöntemlerinden ve hali hazırda var olan dev tepkime veri dizilerinden faydalanarak, geliştiricilere bir ilacın ne yapacağına dair geniş bir fotoğraf sunuyorlar. Şirketlerin metabolik tepkimeleri belirlemek üzere kullandığı kurallarla sınırlı olmayan yöntem, yeni keşiflerin yolunu açıyor.
Kavraki, konu ile ilgili şunları kaydett:

“Bir bileşenin muhtemel bir ilaç olup olmadığını belirlemeye çalışırken, zarar verip vermediğini kontrol etmek zorundasınız. Yapması gereken şeyi yaptığını onaylamak istersiniz fakat başka nelerin olabileceğini de bilmek istersiniz.”

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks