0 555 339 7979 - 0 532 708 30 04
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, İstanbul Barosu yöneticilerine açtığı dava.
İstanbul Barosu yöneticilerinin görevlerine neden son verildi?

İstanbul Barosu yöneticilerinin görevlerine neden son verildi?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, İstanbul Barosu yöneticilerine açtığı davada Baro Başkanı İbrahim Özden Kaboğlu ve yönetim kurulunun görevlerine son verildi.
Kararın ardından avukatlar İstiklal Caddesi’ndeki baroya yürüdü.
Başsavcılık, “basın ve yayın yolu ile terör örgütü propagandası yapmakla” suçladığı baronun kendilerine verilen yetkiyi “amaç dışı” kullandığı iddiasıyla dava açmıştı.
İstanbul 2. Asliye Hukuk Mahkemesince görülen davada, başkan ve yönetim kurulu üyelerinin görevine son verilmesine ve yeniden seçim yapılmasına hükmetti.
Kaboğlu duruşmada “Verilebilecek bir karar İstinaf, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden bir şekilde dönecektir. Bizim taleplerimizi gerekçesiz olarak reddediyorsunuz. Anayasa’ya uygun değil bu. Adil yargılanma hakkımız ihlal ediliyor. Suçsuz sayılma hakkımız ihlal ediliyor. Savaş halinde bile bu hakka dokunulamaz” dedi.
BBC Türkçe artık WhatsApp’ta. Bizi takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için tıklayın.
Baro kararı istinafa taşıyacak.
Tedbir kararı da alınmadığı için baro yönetimi şimdilik görevinin başında kalacak.
İstanbul Barosu Disiplin Kurulu Üyesi Yeşinil Yeşilyurt, kararı “haksız ve hukuka aykırı” olarak niteledi.
BBC Türkçe’ye konuşan Yeşilyurt, “Türkiye tarihinde olmayan bir dava açtılar” dedi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının üçüncü akşamında Saraçhane’de toplanan kitleye seslenen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Barosu yöneticilerinin görevlerine son verilmesini kınadı:
“Baro yılmaz, avukatlar yılmaz, savunma mesleği susmaz. Bu mücadele bitmez. İstanbul Barosu’nu yeniden alacağız. Demokratlar alacak, biz alacağız. Avukatlar barolarını Tayyip Bey’in elinden geri alacaklar. Hepsinin arkasındayız.” dedi.