İş sağlığı ve güvenliği alanında önemli düzenlemeler.

Çalışanlar dikkat! Yönetmelik değişti.

Geçtiğimiz haftalarda iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli düzenlemelerin yer aldığı iki yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte bunlara dikkat etmeyeni para cezası bekliyor.

Değişen yönetmelikte iki temel konu dikkati çekiyor. Bunlardan ilki, Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve diğeri de İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Her iki yönetmeliğin adından da anlaşılacağı üzere, mevcut yönetmeliklerde değişiklik yapılması ve yeni düzenlemelere gidilmesi söz konusu.

Tombik

Milliyet Yazarı Cem Kılıç bugünkü yazısında bu değişikliklere değindi. İşte o yazı…

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yapılan değişiklerin en önemli etkisi, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin uzaktan verilebilmesiyle ilgili şartların değişmiş olması. Bu açıdan, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri uzaktan eğitim yöntemiyle gerçekleştiriliyorsa, eğitimlerin yönetmeliğe uygun olup olmadığının işverenler tarafından mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Aksi halde, idari para cezasıyla birlikte iş kazası veya meslek hastalığı sonrası işveren kusur oranının artması riski söz konusu olabilir.

İşverenin yükümlülükleri değişti

Yönetmelikle işveren yürümlülükleri açısından getirilen önemli değişikliklerden bir diğeri, geçici iş ilişkisiyle ilgili. Yeni düzenlemeye göre, geçici bir süreyle çalışanları kendi işyerinde çalıştırmak üzere devralan işverenin, devraldığı çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesinden de sorumlu tutulduğu görülüyor. Geçici bir süreyle çalışanları kendi işyerinde çalıştırmak üzere devralan işverenin, devraldığı çalışanları ve işverenlerini işyerindeki iş sağlığı ve güvenliği riskleriyle ilgili bilgilendirmesi de gerekiyor.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks