0 555 339 7979 - 0 532 708 30 04
Fas’da devam eden kuraklık kurban satışlarını etkilecek gibi…
Halka Kurban Bayramı için koyun satın almama çağrısı yapıldı.

Kuraklığın vurduğu Fas’ta, halka Kurban Bayramı için koyun satın almama çağrısı yapıldı.
Fas’ın merkezi Khouribga yakınlarındaki Lagfaf pazarında Kurban Bayramını kutlamadan önce Lagfaf pazarında alıcıları bekleyen tüccarlar.
Ülkedeki koyun sürülerinin kuraklık nedeniyle azalması ve enflasyon nedeniyle fiyatların yükselmesi üzerine Kral 6. Muhammed halktan koyun satın almamalarını istedi.
Fas Kralı 6. Muhammed, ülkedeki koyun sürülerinin büyük ölçüde azalması nedeniyle halkı bu yılki Kurban Bayramı kutlamaları için koyun satın almamaya çağırdı.
Bu hafta devlet televizyonu Al Aoula’da okunan bir mektupta Fas Kralı, yükselen canlı hayvan fiyatları ve koyun kıtlığından rekor enflasyon ve iklim değişikliğinin sorumlu olduğunu söyledi.
Kuzey Afrika ülkesinin aynı zamanda en yüksek dini otoritesi olan Kral 6. Muhammed, “Bu bayramın en iyi koşullar altında geçirilmesi taahhüdümüze hayvan sayısında önemli bir düşüşe yol açan, ülkemizin karşı karşıya olduğu iklimsel ve ekonomik zorlukları göz önünde bulundurma görevi eşlik ediyor,” dedi.
“Bu zor koşullarda kurban kesmek halkımızın geniş kesimlerine, özellikle de sınırlı gelire sahip olanlara gerçek anlamda zarar verecektir.”
Bu yıl haziran ayına denk gelen Kurban Bayramı, Fas’tan Endonezya’ya kadar geniş bir İslam coğrafyasında milyonlarca Müslüman tarafından kutlanacak. Kurbanlık satın almak isteyen bazı ailelerin borç aldığı veya kredi çektiği de biliniyor.
Aylık asgari ücretin yaklaşık 3.000 Fas dirhemi (11.000 TL) olduğu Fas’ta bir koyunun satın alma fiyatı çoğu zaman aylık hane halkı kazancını aşabiliyor.
Fiyatlar o kadar fahiş hale geldi ki, Fas Vatandaşlık Merkezi adlı sivil toplum kuruluşunun geçen yıl yaptığı ankete katılan ailelerin yüzde 55’i koyun satın alma ve kesim ile pişirme için gereken mutfak eşyalarının masraflarını karşılamakta zorlandıklarını belirtti.
Fiyat artışları, otlak alanların azalması ve meraların giderek seyrekleşmesinin çobanlar ve çiftçiler için yem maliyetlerini artırmasından kaynaklanıyor.