Ekmekte fiyat tartışmasına takıldık, ama esas sorun göz ardı ediliyor.

Ekmek krizi kapıda bekliyor.

Ekmek krizi kapıda bekliyor.

CHP’li İlhami Özcan Aygun, “Ekmekte fiyat tartışmasına takıldık, ama esas sorun göz ardı ediliyor. Ekmek yapacak buğday bulamazsak ne olacak” dedi.

Türkiye’de mazot, gübre ve elektrik fiyatlarındaki fahiş artış, iklim değişiklikleri ve çiftçiye verilen desteklemelerin yetersiz olması buğday ekim alanlarının hızla gerilemesine yol açtı. Ülkemizde buğday rekoltesinde yüzde 25-35 arasında düşüş yaşandı. 2017 yılında 5 milyon tona yakın buğday ithal ettiğimiz Rusya ise kendi ülkesindeki verim düşüklüğü nedeniyle ihracatı kısma sinyalleri vermeye başladı. CHP Tekirdağ Milletvekili ve Ziraat Mühendisi İlhami Özcan Aygun, “Ekmekte fiyat tartışmasına takıldık, ama esas sorun göz ardı ediliyor. Ya ekmek yapacak buğday bulamazsak ne olacak” diye sordu.

Tombik

POLİTİKALAR YANLIŞ

Aygun; yaşanabilecek ekmek krizini verilerle ortaya koydu. Türkiye’nin 2002 yılında 65 milyon olan nüfusunun 2018 yılında 81 milyona çıktığını, 4 milyona yakın Suriyeli sığınmacı sayısı ile bu rakamın 85 milyona ulaştığını anlatan Aygun, “Nüfusumuz 2002’ye göre yüzde 31 artarken, buğday ekim alanlarımız yüzde 18 azaldı. Üstelik verim de her yıl düşüyor. Buğday rekoltesi yüzde 25-30 arasında azaldı. Kaliteli buğday bulma sorunu yaşanıyor” dedi. İlhami Özcan Aygun, Türkiye’nin buğdayda kendi kendine yeten bir ülke iken AKP’nin yanlış politikaları sonucu net ithalatçı konuma düştüğünü anımsatarak, şu bilgileri verdi: “Buğday ihtiyacımızı karşılayamadığımız için ithalat yapmaya başladık. Türkiye, buğdayı en çok Rusya’dan ithal ediyor. 2017’de 4.99 milyon ton buğday ithalatı için Rusya’ya 1.04 milyar dolar ödeme yaptık. 2018’in ilk 8 ayında çeşitli ülkelerden 3.6 milyon ton buğday ithal ettik. Yani, ithalatın yüzde 79’unu Rusya’dan karşıladık.”

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks