0 555 339 7979 - 0 532 708 30 04
Bazı süper bakterilerin antibiyotiklere karşı nasıl direnç kazandığını yapay zeka çözdü.
Bilim insanlarının 10 yılda çözdüğü problemi iki günde çözdü.

Bilim insanlarının 10 yılda çözdüğü problemi iki günde çözdü.
Google’ın yeni yapay zeka aracı, bilim insanlarının 10 yılda çözebildiği bir süper bakteri sorununu yalnızca iki günde çözdü.
Imperial College London’dan José Penadés ve ekibi, bazı süper bakterilerin antibiyotiklere karşı nasıl direnç kazandığını anlamak için 10 yıl boyunca araştırmalar yaptı. Ancak Google’ın araştırmacılar için geliştirdiği “co-scientist” adlı yapay zeka aracı, bu soruya yalnızca iki gün içinde doğru yanıt verdi.
Bu hızlı sonuç karşısında şaşkına dönen Penadés, Google’a e-posta göndererek yapay zekanın henüz yayımlanmamış araştırmalarına erişimi olup olmadığını sordu. Google, hiçbir şekilde böyle bir erişime sahip olmadığını belirtti. Ekip, bulgularını 19 Şubat’ta bioRxiv adlı ön baskı platformunda yayımladı. Ancak makale henüz hakem değerlendirmesinden geçmedi.
Araştırmaya göre, süper bakterilerin genetik materyallerini nasıl transfer ettiklerini anlamak, antibiyotik direnciyle mücadelede kritik bir nokta. Penadés ve ekibi, bazı bakteriyofaj virüslerinin başka virüslerden “enjekte edici kuyruk” mekanizmasını alarak farklı bakteri türlerini enfekte edebildiğini keşfetti.
Bilim insanları bu keşfi deneylerle doğruladıktan sonra aynı soruyu Google’ın yapay zekasına yöneltti. Yapay zeka, analiz ettiği mevcut kanıtları değerlendirerek birkaç hipotez sundu ve bunlardan biri bilim insanlarının 10 yıllık çalışmayla ulaştığı doğru sonuçtu.