Anında öldüren yeni bir bakteri bulundu.

Alg Çiçeklerinin meydana getirdiği yeni bakteri.

Bilim adamları tarafından havada bulunan yeni bir Alg Toksini belirledi.

Bunların bazılarının havadaki nitrojen sabitlediğini ancak bazıları ise hava kirliliğinden dolayı zararlı bir hale gelebiliyor.

İklim değişikliği ve tarımsal çalışmanın değişiminden dolayı çevresel kontrölden çıkan bu algler yani siyanobakterileri ürettikleri zararlı bir toksin ile sadece suda değil havada da etkili olabileceği tespit edildi.

Bu Anatoksin-a (ATX) biz ona çok hızlı ölüm faktörü diye adlandırıyoruz. Bu toksin bir teneke üzerinde iken maruz kalırsan hızlı bir şekilde ölümünüz gerçekleşebilir. Ayrıca öldürmese bile koordinasyon bozukluğuna ani felce sebep olarak hemen öldürebilir.

Konuyla ilgili Nantucket Kara Konseyi yazarlarından James Sutherland ‘Alg Çiçeklerinin ürettiği en tehlikeli siyanotoksin olan ATX lerin küresel ısınmadan dolayı ve ani iklim değişikliği nedeni ile dünya çapındaki bütün gölleri ve göletlerde daha baskın hale gelebilir.’ diyerek bir açıklamada bulundu.

  • ATX ler ilik ve durgun sularda buldukları zengin besin maddeleri ile çiçek açarak siyonabakteri üretmektedirler. Bu siyanobakteriler eko sistemi bozabileceği iddiları gündemde.

Haber Veriyoruz

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks