ABD ve Çin’de olduğu gibi Türkiye’de de geçtiğimiz yıl doğum oranları düşüş gösterdi.

Hükümetler insanları çocuk sahibi olmaya nasıl ikna edebilir?

Hükümetler insanları çocuk sahibi olmaya nasıl ikna edebilir?

ABD ve Çin’de olduğu gibi Türkiye’de de geçtiğimiz yıl doğum oranları düşüş gösterdi. Hükümetler nüfuslarının düşmesini engellemek için çeşitli ekonomik modeller denese de bunun daha farklı sosyal ve kültürel yolları da var. Öyleyse bir hükümet insanları çocuk sahibi olmaya nasıl ikna edebilir?

Geçtiğimiz haftalarda yayımlanan nüfus sayım sonuçlarına göre iki küresel güç olan ABD ve Çin’de doğum oranları azalıyor.

Doğum oranının düşmesiyle beraber nüfuslar yaşlanıyor ve bu da ekonomik büyümeye engel teşkil edebiliyor. Bu sebeple de hükümetler nüfuslarını artırmak üzerine politikalara sahip olmak istiyor.

Çin ve ABD ise henüz o noktada değil. Ancak yine de doğum oranlarını artırmak çözümü kolay olmayan çetrefilli bir sorun.

Mesela Rusya gibi bazı ülkeler, çocuk sahibi olacak insanlara nakit para teşviği sunuyor. Ama bu tür politikalar gerçek hayatla çok iç içe geçen uygulamalar değil. İnsanlar bundan çok daha fazlasına ihtiyaç duyuyor.

Öyleyse bir hükümet insanları çocuk sahibi olmaya nasıl ikna edebilir?

1. Ebeveynlere uygun fiyata çocuk bakım desteği sağlamak

Japonya’da bulunan Nagi-cho isimli küçük bir kasabada kadın başına doğum oranı, aile dostu politikalarla 9 yıl içerisinde 1,4’ten 2,8’e çıktı.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks