2022’de hayata geçirilmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi.

İstifa edenler de tazminat alacak.

İstifa edenler de tazminat alacak.

2022’de hayata geçirilmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, geçmiş hakları koruyacak. Bu tarihten sonra kendi isteğiyle bile işten ayrılanlar, kıdem tazminatını alabilecek. Yeni sisteme tabi olan çalışanların ise bugünkü şartlara göre en az 300-566 lira arasında daha fazla maaşı olacak. Çalışan, belli şartlar altında TES hesabından para çekebilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES), çalışma hayatının âdeta kangrenleşmiş kıdem tazminatı problemine kökten çözüm getiriyor. Mevcut sistemde, işçilerin kıdem tazminatlarını alma oranı yüzde 15’lerde kalırken, çalışanlar çeşitli nedenlerle bu hakkından yararlanamıyor. Hâlbuki aslında “emeklilik ikramiyesi” olan kıdem tazminatının, kazanılmış bir hak konumunda sabitlenmesi gerekiyor. İşte buradan hareketle geliştirilen yeni karma modelde, istifa edenlerin de haklarını alacağı ve dava süreçlerine son verecek bir sistem öngörülüyor.

1 OCAK 2022’DEN İTİBAREN

Sistem, işçi ve işverenler ile emeklilik şirketlerinin uyum kabiliyetlerinin artırılması ve süreçte öngörülebilirlik için, 1 Ocak 2022 itibarıyla başlayacak. İlgili kanunun yürürlüğe girmesiyle tüm çalışanların kıdem tazminatına tabi geçmiş döneme ilişkin hakları aynı şekilde ve aynı şartlara tabi olarak korunacak. 1 Ocak 2022’den sonra işten ayrılan çalışanlar, geçmiş kıdem tazminatını alabilecek. Çalışanın, TES öncesi çalışmalarından dolayı yeni sisteme bir aktarım yapılmayacak.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks