Haber Veriyoruz
Güncel Haber Yayın ve Yorum Sitesi

1.4 Milyar nüfusu olan India. Yaklaşık 1 milyar India’lıların harcayacak parası yok.

Milyarlarca Hindistanlının harcayacak parası yok.

1.028

Milyarlarca Hindistanlının harcayacak parası yok.

Görsel, kuzey Hindistan’ın Amritsar kentinde bir kuyumcu dükkanında kolsuz siyah bir üst giyen bir kadının mücevher satın almasını gösteriyor.

Tavan vantilatörlerinden mücevherlere kadar, markalı ürünler Hindistan pazarında daha büyük bir pay kapıyor.

Hindistan 1,4 milyar nüfusa ev sahipliği yapıyor, ancak yeni bir rapora göre yaklaşık bir milyar insanın herhangi bir lüks mal veya hizmete harcayacak parası yok.

Venture capital firması Blume Ventures’ın raporuna göre, ülkenin tüketim sınıfı, yani girişimler veya işletme sahipleri için potansiyel pazar, yalnızca Meksika kadar, yaklaşık 130-140 milyon kişiden oluşuyor.

Bir diğer 300 milyon kişi ise “yükselen” veya “hevesli” tüketiciler olarak sınıflandırılıyor, ancak bunlar henüz cüzdanlarını açmaya başlamış, harcama konusunda çekingen davranan kişiler. Tek tıkla dijital ödemelerin kolaylaşması, işlem yapmayı daha erişilebilir hale getiriyor.

Dahası, rapora göre Asya’nın üçüncü büyük ekonomisindeki tüketim sınıfı “genişlemekten” çok “derinleşiyor”. Bu temelde, Hindistan’ın zengin nüfusunun sayıca büyümediği, ancak zaten zengin olanların daha da zenginleştiği anlamına geliyor.

Tüm bunlar, ülkenin tüketici pazarını belirgin şekillerde şekillendiriyor, özellikle de markaların büyümeyi, kitle pazarına odaklanmak yerine zengin kesime hitap eden pahalı, yükseltilmiş ürünlere yatırım yaparak sürdürdüğü “premiumlaşma” eğilimini hızlandırıyor.

Bu durum, ultra lüks kapalı siteler ve premium telefonların satışlarının hızla artmasında açıkça görülüyor, oysa daha uygun fiyatlı modeller zorlanıyor. Uygun fiyatlı konutlar, artık Hindistan’ın toplam pazarının yalnızca %18’ini oluşturuyor, bu oran beş yıl önce %40’tı. Markalı ürünler de pazarda daha büyük bir pay kapıyor. Ayrıca, “deneyim ekonomisi” hızla büyüyor; Coldplay ve Ed Sheeran gibi uluslararası sanatçıların konserlerine ait pahalı biletler kapış kapış satılıyor.

Coldplay ve Ed Sheeran gibi küresel yıldızlar neden Hindistan’a geliyor?

Raporun yazarlarından Sajith Pai, BBC’ye yaptığı açıklamada, bu değişimlere uyum sağlayan şirketlerin başarılı olduğunu söyledi: “Kitle pazarına fazla odaklanan veya ürün yelpazesinde premium segmentte yer almayanlar pazar payı kaybetti.”

Raporun bulguları, Hindistan’ın pandemi sonrası toparlanmasının K-şeklinde olduğu yönündeki uzun süredir devam eden görüşü destekliyor – yani zenginler daha da zenginleşirken, yoksullar satın alma gücünü kaybetti.

Aslında bu, pandemiden önce başlayan uzun vadeli bir yapısal eğilim. Hindistan giderek daha eşitsiz hale geliyor; en zengin %10’luk kesim, ulusal gelirin %57,7’sine sahip, bu oran 1990’da %34’tü. En alt yarıda yer alanların ulusal gelirden aldığı pay ise %22,2’den %15’e düştü.

Kaynak. BBC
Haber Veriyoruz

Enable Notifications OK No thanks