Yemen’de İçme Suyu Krizi Hastalık Riskini Büyütüyor
3 Milyon Kişi Tehlike Altında
Yemen’de İçme Suyu Krizi Hastalık Riskini Büyütüyor: 3 Milyon Kişi Tehlike Altında
Çatışmalar ve yakıt sıkıntısı nedeniyle su sistemlerinin çalışması aksarken, Yemen’in Taiz kentinde temiz suya erişim giderek zorlaşıyor. Kolera vakaları artıyor, hastanelerin yakıt ve ilaç stokları tükenme noktasına geliyor. Birleşmiş Milletler, insani yardımın bölgeye güvenli biçimde ulaştırılması için acil çağrıda bulunuyor.
23 Ekim 2026 | Dünyadan
Suya ulaşmak her geçen gün zorlaşıyor
Yemen’in güneybatısındaki Taiz kentinde yeniden şiddetlenen çatışmalar, milyonlarca insanın günlük yaşamını etkileyen ciddi bir su ve sağlık krizine yol açtı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), kentte ve çevresinde yaklaşık 3 milyon kişiye hizmet veren su sistemlerinin yakıt sıkıntısı nedeniyle durma riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.
20 Ekim’de Birleşmiş Milletler’in Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında verilen bilgilere göre, çatışmaların eylül ayında yeniden şiddetlenmesinden bu yana temel tedarik güzergâhları kesintiye uğradı. Özellikle Taiz ile Aden arasındaki ulaşım hattındaki aksaklıklar, yakıt, gıda ve tıbbi malzemelerin bölgeye ulaştırılmasını zorlaştırdı.
Su pompalarının çalışması için gereken dizel yakıtın azalması, kentteki su üretimini de etkiledi. Save the Children’ın aktardığı bilgilere göre su üretimi yaklaşık yüzde 50 düştü. Aileler içme suyunu daha dikkatli kullanmak zorunda kalırken, tankerlerle su temin etmek isteyen vatandaşlar uzun kuyruklarda bekliyor.
Reuters’ın 21 Ekim tarihli haberinde, tankerle taşınan suyun maliyetinin son çatışmalar öncesinde yaklaşık 23 bin Yemen riyali düzeyindeyken 70 bin riyale yükseldiği bildirildi. Bu artış, düzenli geliri olmayan ve zaten gıda sıkıntısı yaşayan ailelerin temiz suya ulaşmasını daha da güçleştiriyor.
Kaynaklar: Reuters – Taiz’de su kısıtlamaları ve hastalık riski | Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi – 20 Ekim açıklaması
Kolera vakaları yükseliyor
Temiz suya erişimin azalması ve atıkların toplanamaması, salgın hastalıklar açısından ciddi risk oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Birleşmiş Milletler basın toplantısında aktarılan verilerine göre, Yemen’de Taiz’deki kolera şüpheli vakalarının haftalık sayısı eylül ayının başındaki 221 düzeyinden ekim ayının ilk yarısında 673-683 aralığına yükseldi. Rakamlar, farklı raporlama dönemleri ve açıklamalardaki güncellemelere göre değişiyor.
Kolera, çoğunlukla dışkıyla kirlenmiş su veya gıdaların tüketilmesiyle bulaşan bir bağırsak enfeksiyonu. Özellikle temiz suya erişimin sınırlı olduğu, kanalizasyon ve atık yönetiminin aksadığı yerlerde hızla yayılabiliyor. Hastalık, ağır sıvı kaybına neden olabiliyor ve zamanında tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.
Taiz’de sağlık yetkilileri, sokaklarda biriken çöplerin ve yetersiz sanitasyon koşullarının kolera ve dang humması gibi hastalıkların yayılma riskini artırdığı konusunda uyarıyor. Sağlık kuruluşlarının yakıt ve ilaç sıkıntısı yaşaması ise olası bir salgına müdahaleyi zorlaştırıyor.
Kaynak: DSÖ ve BM açıklamalarını içeren Reuters haberi
Hastanelerde yakıt ve ilaç sıkıntısı
Yemen’deki krizin en tehlikeli boyutlarından biri, su sorununun sağlık hizmetlerindeki aksaklıklarla aynı anda yaşanması.
Birleşmiş Milletler’in 20 Ekim tarihli açıklamasında, Taiz’deki 12 hastanenin yaklaşık dört günlük yakıt stokunun kaldığı bildirildi. Ayrıca 127 temel ilaçtan 115’inin stoklarının yaklaşık bir hafta veya daha kısa süre yetecek düzeyde olduğu belirtildi.
Yakıtın tükenmesi yalnızca hastanelerin elektrik üretimini etkilemiyor. Ambulansların çalışması, tıbbi oksijen temini, yoğun bakım üniteleri ve yenidoğanların yaşam destek cihazları da kesintisiz enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bu hizmetlerin aksaması, tedavi edilebilir hastalıkların bile ağır sonuçlar doğurmasına yol açabilir.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Laurent Bukera, 20 Ekim’de yaptığı açıklamada, yolların kapanması ve güvenlik sorunlarının temel malzemelerin bölgeye ulaşmasını engellediğini belirtti. BM, gıda, yakıt, ilaç ve insani yardım malzemelerinin güvenli geçişinin sağlanması çağrısında bulundu.
Kaynak: Birleşmiş Milletler Yemen – Taiz’deki insani durum açıklaması
Çocuklar hem açlık hem hastalık tehlikesiyle karşı karşıya
Su krizinin en ağır sonuçlarından birini çocuklar yaşıyor. UNICEF’in bu yıl Taiz’de tarama yaptığı 168 binden fazla çocuk arasında 52 binden fazlasının akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığı bildirildi.
Yetersiz beslenme, çocukların enfeksiyonlara karşı direncini azaltabiliyor. Kirli suyla bulaşan hastalıklar ve ishal ise vücudun sıvı kaybetmesine neden olarak beslenme sorunlarını daha da ağırlaştırabiliyor.
UNICEF, Taiz’de yaklaşık 1,6 milyon çocuğun su hizmetlerinin kesintiye uğraması nedeniyle risk altında bulunduğuna dikkat çekti. Öte yandan, ağır yetersiz beslenme yaşayan çocuklara verilmesi gereken özel besleyici gıdaların sağlık kuruluşlarına ulaştırılması da yol kapanmaları nedeniyle güçleşti.
Birleşmiş Milletler’in 20 Ekim tarihli bilgilendirmesine göre, ağustos ayından itibaren Yemen genelinde çatışmalar nedeniyle yerinden edilenlerin sayısı 250 bini aştı. Bu insanların önemli bir bölümü, yeterli gıda ve temiz suya ulaşmanın zaten zor olduğu yerleşimlere ve kalabalık barınma alanlarına sığındı.
Kaynak: Anadolu Ajansı – Yemen’de 1,6 milyon çocuğun suya erişimi risk altında
Yardım kuruluşları bölgeye ulaşmakta zorlanıyor
Yemen’deki insani yardım çalışmalarının önündeki en büyük engellerden biri, güvenli ulaşım güzergâhlarının kapanması. Yardım kuruluşları su sistemlerini çalışır durumda tutabilmek için yakıt desteği sağlamaya çalışıyor. Ancak malzemelerin sağlık merkezlerine ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için çatışan taraflar arasında güvenli geçiş konusunda anlaşma sağlanması gerekiyor.
Birleşmiş Milletler, bütün taraflara sivilleri ve sağlık tesislerini koruma, insani yardımın güvenli biçimde geçişine izin verme çağrısında bulundu. Özellikle su altyapısının korunmasının, salgın hastalıkların önlenmesi ve temel yaşam koşullarının sürdürülebilmesi açısından hayati önem taşıdığı vurgulandı.
Sorun yalnızca yardım malzemelerinin miktarı değil; bu malzemelerin ihtiyaç duyulan yere zamanında ulaştırılıp ulaştırılamaması. Yakıt, temiz su ve ilaç aynı anda azaldığında, birbirini büyüten bir insani kriz ortaya çıkıyor.
Suya erişim temel bir yaşam meselesi
Yemen’deki Taiz krizi, savaşların etkisinin cephe hatlarıyla sınırlı kalmadığını gösteriyor. Bir şehrin su pompalarının çalışamaması, bir ailenin içme suyunu azaltmasına, bir hastanenin oksijen üretiminde zorlanmasına ve bir çocuğun önlenebilir bir hastalık nedeniyle yaşamını kaybetme riskinin artmasına neden olabiliyor.
Temiz suya erişim, güvenli yaşamın temel koşullarından biri. Su altyapısının korunması, yakıt ve ilaç sevkiyatının sağlanması, kanalizasyon ve atık toplama hizmetlerinin yeniden işler hâle getirilmesi, bölgede hastalıkların yayılmasını önlemek için öncelik taşıyor.
Yemen’de yaşananlar, insani krizlerin yalnızca açlıkla ölçülemeyeceğini bir kez daha ortaya koyuyor. İnsanların suya, gıdaya ve sağlık hizmetlerine ulaşamadığı bir ortamda, temel ihtiyaçların karşılanması doğrudan bir yaşam mücadelesine dönüşüyor.
Haberveriyoruz.com | Dünyadan Haberler

