0 555 339 7979 - 0 532 708 30 04
Serebral Korteks kısa süreli hafıza oluşturarak öngörüde bulunuyor.
Serebral Korteksin Geleceği Nasıl Öngördüğünü Ortaya Çıkarıyor.

Yeni Çalışma, Serebral Korteksin Geleceği Nasıl Öngördüğünü Ortaya Çıkarıyor.
Serebral korteks (Serebral korteks sağ ve sol yarım küre olmak üzere iki yapısal kısıma ayrılmaktadır. Ağırlık bakımından beyinin 3’te 2’sini teşkil etmekte ve beyinin neredeyse tüm yapılarının üzerini örtmektedir. İnsan beyninin en gelişmiş kısımıdır. Düşünme, algı ve dil gibi işlevlerden sorumludur.) , yeni uyaranları tespit ederek ve kısa süreli hafızalar oluşturarak geleceği öngörmede kilit bir rol oynar. Yeni bir çalışma, bu yenilik tespitinden tek tek nöronlar yerine nöron ağlarının sorumlu olduğunu göstererek, hem normal beyin işlevine hem de şizofreni gibi bozukluklara dair önemli bilgiler sunuyor.
Yeni bir çalışma, serebral korteksin yeni uyaranları tespit ederek ve “yankılar” adı verilen kısa süreli hafıza izleri oluşturarak geleceği öngördüğünü ortaya koyuyor. Sinir ağı modellemesiyle doğrulanan bu mekanizma, algı ve öğrenmede kilit bir rol oynuyor.
Serebral korteks, memelilerin beyninin en büyük kısmıdır ve çeşitli bilişsel işlevlerde hayati bir rol oynar. İnsanlarda algı, düşünce, hafıza depolama ve karar verme gibi süreçlerden sorumludur. Bir hipotez, korteksin birincil işlevinin yeni duyusal bilgileri işleyerek ve bunları önceki beklentilerle karşılaştırarak gelecekteki olayları öngörmek olduğunu öne sürüyor.
Neuron dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, bu hipotezi destekleyen önemli kanıtlar sunuyor. Profesör Rafael Yuste’nin laboratuvarında doktora sonrası araştırmacı olan Yuriy Shymkiv liderliğindeki araştırma, korteksin öngörücü rolünü anlamada büyük bir adımı temsil ediyor.
Shymkiv, “Korteksin yeni deneyimleri kodlayan ve çok yakın geleceği öngören bir hafıza makinesi gibi davrandığını bulduk,” dedi.
Yuste, “Bu çalışma, serebral korteksin rolüne ve korteksin işlev bozukluğu gibi göründüğü şizofreni gibi hastalıklara dair önemli bilgiler sunuyor,” diyerek, aynı zamanda normal beyindeki önemli süreçleri netleştirdiğini belirtti. “Yenilik, öngördüğünüz şey ile gerçekte olan şey arasındaki farktır. Bu araştırma, serebral korteksin geleceğe dair öngörülerini değiştirmek ve iyileştirmek için sürekli olarak yeni uyaranları tespit ettiğini gösteriyor. Yenilik tespiti, insanlar ve diğer hayvanlar için kritik bir işlevdir.”
Beyin Yeniliğe Nasıl Tepki Veriyor?
Ekip, farelerin tanıdık ve yeni duyusal uyaranlara nasıl tepki verdiğini belirlemek için bir çalışma tasarlayarak araştırmasına başladı. Deneydeki uyaranlar, farklı tonlarda çalınan seslerdi. Farelerin işitsel korteksini (serebral korteksin sesleri işleyen kısmı) görüntüledikten sonra, nöron gruplarının yalnızca hangi sesin çalındığına değil, aynı zamanda sesin ne kadar yeni olduğuna da tepki verdiğini buldular.
Kaynak SciTechDaily
Haber Veriyoruz