Rusya’dan Almanya’ya doğal gaz taşıması planlanan, önemli kısmı tamamlanan Kuzey Akım 2 boru hattında yeni kriz.

Gazprom’a, Almanya’dan darbe!

Gazprom’a, Almanya’dan darbe!

Rusya’dan Almanya’ya doğal gaz taşıması planlanan, önemli kısmı tamamlanan Kuzey Akım 2 boru hattında yeni kriz. Almanya’nın devlet enerji düzenleme kurulu, “Gazprom kapasitesinin yarısından fazlasını kullanamaz, Avrupa Birliği rekabet kuralları gereği diğer yarısını başka şirketler kullanmalı” kararı verdi.

Rusya’dan Almanya’ya doğal gaz taşıması planlanan, önemli kısmı tamamlanan Kuzey Akım 2 boru hattında yeni kriz. ABD’nin ambargo kapsamına aldığı boru hattı için Almanya’nın devlet enerji düzenleme kurulu, “Gazprom kapasitesinin yarısından fazlasını kullanamaz, Avrupa Birliği rekabet kuralları gereği diğer yarısını başka şirketler kullanmalı” kararı verdi.

Gazprom, büyük bir kayıp yaratacak olan bu karara karşı temyize gitme hazırlığında.

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve Avrupa’dan azalan talep yüzünden tarihinde ilk kez 2020 ilk çeyreğinde “zarar” yazdıran Gazprom, şimdi de en güvendiği projelerinden birini krizden kurtarmaya çalışıyor.

Alman enerji düzenleme kurulu Bundesnetzagentur, AB’nin yeni rekabet kuralları 23 Mayıs 2019’da devreye girdiğinde proje tamamlanmadığı için, yeni sınırlamaların Gazprom için geçerli olduğunu savunuyor. Gazprom ise Kuzey Akım 2 için tüm anlaşmaların AB Enerji Yönetmeliği çıkmadan önce imzalandığını ve kendilerini bağlamayacağını söylüyor.
Bundesnetzagentur’ın kararı uygulanırsa bu, Kuzey Akım 2 için Gazprom’dan bağımsız bir sevkiyat operatörünün kurulmak zorunda olması demek.

Hattın yapımına karşı olan Amerika Birleşik Devletleri’nin yaptırımları nedeniyle, boruları döşeyen İsviçreli Allseas şirketi çalışmaları durdurmuştu. Rusya’nın hattı kendi boru döşeme gemileriyle tamamlaması bekleniyor.
Kuzey Akım-2 hattının inşaatı yüzde 93 oranında bitmiş durumda. Hattın 2020 sonu ya da 2021 başı gibi faaliyete geçmesi planlanıyor.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks